Савић: И даље нико не гарантује безбједност у Сарајеву

23.06.2013 Актуелно

Савићева је на конференцији за новинаре у Зворнику истакла да се представници Републике Српске у институцијама БиХ могу вратити својим редовним дужностима чим им буде гарантована лична и институционална безбједност и чим се утврди одговорности свих институција које су заказале у вршењу свог посла.

Она је додала да надлежни органи безбједности нису извршавали своје законске дужности 6. и 7. јуна у Сарајеву, због чега је дошло до противправног задржавања великог броја лица, међу којима и највиших званичника БиХ и страних држављана, чиме је прекршен Устав и више закона.

„Када се створе безбједносни услови, потребно је хитно усвајање измјена и допуна Закона о јединственом матичном броју у оном облику у којем је усвојена привремена одлука Савјета министара БиХ, дакле да се поштују ентитетске линије разграничења, чиме би се трајно ријешио овај проблем у складу са уставним уређењем“, рекла је Савићева.

СНСД сматра да је, у складу са закључцима Народне скупштине Српске, потребно хитно усвајање закона у парламенту БиХ који уређују питање пребивалишта, боравишта, држављанство и издавање личних карата.

Савићева је додала да је потребно усвојити и допуне Изборног закона у дијелу који се односи на члан који је брисан Одлуком Уставног суда БиХ како би се избјегле компликације у вези са, прије свега, припремама наредних избора и могућим посљедицама по безвизни режим.

„Безбједносне гаранције су значајне због чињенице да се на дневном реду сједнице парламента БиХ, која је прекинута 6. односно 7. јуна, осим Закона о јединственом матичном броју, налази и питање војне имовине које је за Српску неодвојиво од државне имовине“, рекла је Савићева.

Она је истакла да су за СНСД прихватљиве све одлуке и рјешења која су у складу са Уставом и интересима Републике Српске.

Савићава је додала да СНСД даје пуну подршку активностима које води предсједник Републике Српске Милорад Додик, а које се тичу, прије свега, потписане Мапе пута за реализацију енергетских пројеката на подручју Српске у оквиру „Јужног тока“, те пројекта даље реконструкције Рафинерије нафте у Броду, који је претходних дана договорен на састанку у Руској Федерацији.

Она је навела да је за СНСД велики и ненадокнадив губитак смрт посланика у Народној скупштини Српске и члана Главног одбора странке Боре Рудића, који је био члан ове партије од његовог оснивања.

Рудић је преминуо у петак послије дуге и тешке болести.

Архива