Реаговање поводом изјава Координатора коалиције „Први март“

20.06.2013 Актуелно

СНСД најоштрије осуђује све наводе из изјаве г. Суљагића, те сматра непримјереним и опасним коришћење квалификација и вокабулара, који је исти користио у свом интервјуу агенцији „ Анадолија“, али и много пута раније.

Што се тиче ситуације око ЈМБГ, потребно је да г. Суљагић питања зашто ово није ријешено постави политичарима из бошњачког политичког блока. Потребно је питати их зашто су били једногласни око доношења привремене Одлуке о ЈМБГ, а сутрадан су на сједници Представничког дома опструисали доношење ове одлуке.Такође је потребно да се информише, како је могуће да буде извршен удар на Парламент БиХ, а да нико од надлежних органа не предузме ништа.

Разумијемо фрустрацију г. Суљагића што је Република Српска стабилан ентитет који штити све своје грађане и у којем су сви равноправни без обзира на вјеру и нацију. Такође, Република Српска је питање додјеле ЈМБГ за своје грађане без обзира на вјеру и нацију ријешила,  што је могла учинити и федерација, до постизања коначног рјешења.

Поређење Владе Републике Српске са њемачким Вермахтом је недопустиво и захтијева хитно извињење Влади Републике Српске у којој се налазе представници и бошњачког и хрватског народа. Влади која већ годинама издваја огромна новчана средства за повратак у Републику Српску и гарантује мир и безбједност свим њеним грађанима. Подсјећамо га да је БиХ заједница два ентитета и три конститутивна народа, те га позивамо да изађе са подацима о броју повратника српске националности у ФБиХ, броја грађана српске националности заступљених у федералним и другим органима у овом ентитету.

Најоштрије осуђујемо иступ г. Суљагића и све оптужбе на рачун институција Републике Српске, гдје је свјесно изнио грубе неистине, зарад стицања политичких поена.

Уједно, сматрамо да је овим својим иступом г. Суљагић у потпуности разоткрио циљеве, намјере и планове ове коалиције.

Служба за информисање СНСД

Архива