Продановић: Позив на унитаризацију БиХ

09.06.2013 Актуелно

Продановић је на конференцији за новинаре у Зворнику рекао да је неприхватљиво да регистрационо подручје за Бијељину и Зворник буде у Тузли, за Требиње у Мостару или за Фочу у Сарајеву.

„Сматрамо да је потребно поштовати Устав БиХ по коме је она састављена од два ентитета и да регистрациона подручја могу бити Република Српска једно, Федерација БиХ друго и дистрикт Брчко треће“, истакао је Продановић који је и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Он је рекао да се тиме апсолутно не оспорава право било коме за добијање јединственог матичног броја.

„Нећемо подлећи притисцима. Сматрамо да су ово перфидни начини за унитаризацију БиХ и стварање од Републике Српске љуштуре која би могла остати ентитет, али без надлежности. Сматрамо и да је ово маргинализација позиције Српске“, нагласио је Продановић.

Он је оцијенио да је талачка криза у БиХ „смишљени политички чин манифестован кроз организацију демонстрација које су започеле претходног дана, а чији је формални повод био захтјев за усвајање измјена и допуна Закона о јединственом матичном броју грађана БиХ“.

„Наше мишљење је да у садашњим околностима и укупном амбијенту у Сарајеву не постоје услови за наставак 49. сједнице Представничког дома. Посланици из Републике Српске доћи ће на наставак када буду створени неопходни услови који укључују и слободу кретања посланика и свих грађана у БиХ“, рекао је Продановић.

Према његовим ријечима, у СНСД-у сматрају да је ово јединствен случај да су и одређене безбједносне структуре дозволиле блокаду свих улаза у Парламентарну скупштину. „Безбједносне агенције свих нивоа задужених за ову активност сносе одговорност и тражићемо да се испитају одговорност и пропусти који су допринијели ситуацији приликом демонстрација пред Парламентарном скупштином БиХ“, истакао је Продановић.

Продановић је рекао и да је Јавни сервис БХТ1 необјективно информисао о овој ситуацији, те оцијенио да је овај медији био у функцији портпарола демонстраната.

„Ове седмице имаћемо интензивне састанке у Бањалуци са руководством Републике Српске. Очекујемо ванредну сједницу Народне скупштине на којој ће се разматрати ово питање. Вјерујем да ћемо доћи до заједничког рјешења, не само о ставу СНСД-а, већ свих политичких партија које партиципирају у законодавној власти у институцијама БиХ“, навео је Продановић

Архива