Мајкић: Чекамо гаранције за безбједност

16.06.2013 Актуелно

Мајкићева је рекла да се тренутно чека анализа дешавања у Сарајеву по материјалима Дирекције, након чега независни одбор треба да донесе закључке о раду полицијских руководилаца и да их, уколико се притужбе покажу основаним, достави министру безбједности и Савјету министара ради предузимања одговарајућих мјера.

„У независном одбору нема актуелних парламентараца, њега чине некадашњи парламентарци, судије и адвокати и познаваоци полиције и до сада нису имали проблема код доношења одлука“, рекла је Мајкићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она очекује да ће независни одбор врло брзо одрадити свој дио посла и да ће Савјет министара изнијети став у погледу мјера Парлементарној скупштини, нарочито ако се утврди да притужбе имају обиљежја кривичног ђела из члана 168. Кривичног закона БиХ, што подразумијева обавјештавање Тужилаштва.

„Сљедећа ствар односи се на анализу стања нашег будућег рада, што захтјева анализу свих агенција коју Министарство безбједности мора уважити“, рекла је Мајкићева.

Она је прецизирала да су представници Српске, уколико је захтјев да се до 30. јуна усвоји Закон о јединственом матичном броју у тексту као у привременој одлуци Савјета министара, спремни да одмах иду у Сарајево и гласају за њега.

„Ако тај захтјев подразумијева инсистирање на закону који је лидер СДП-а БиХ Златко Лагумџија припремио дан након позитивног гласања, ми не можемо то подржати и то значи да се могу очекивати даљи насртаји на институције БиХ“, упозорила је Мајкићева.

Према њеним ријечима, уколико маса испред зграде институција БиХ треба да служи за притисак да би се усвојили закони, представници Српске немају потребе да иду у Сарајево.

Говорећи о положају службеника из реда српског народа, Мајкићева је рекла да су они, с обзиром на Закон о раду, у незавидној позицији и да секретар заједничке службе парламента БиХ на њих врши притисак да се врате на посао, због чега би им много значило да политички представници Српске што прије дођу на посао.

Мајкићева је упозорила да ће на наредној сједници Парламентарне скупштине бити много притисака око питања војне имовине, које је за Српску неодвојиво од питања државне имовине, јер је политичким партијама из Федерације БиХ стало да се усвоји Закон о војној имовини као предуслов за активирање МАП-а, а није им стало да се усвоји Закон о државној имовини, што је услов за одлазак ОХР-а.

Она је изразила жаљење што посланици СДС-а и ПДП-а у Народној скупштини Српске нису гласали за приједлог закључака усаглашених на састанку са предсједником Републике, те додала да је то питање њиховог односа према њиховим посланицима и министрима у заједничким институцијама.

„Без обзира на протесте нећемо пристати да гласамо за било шта што је неуставно или противно интересима Републике Српске“, навела је Мајкићева, додајући да СНСД прихвата да води рачуна и о члановима СДС- и ПДП-а у заједничким институцијама.

Коментаришући евентуално одступање СДП-а БиХ из политичке „шесторке“, Мајкићева је рекла да је то врло комплексно питање и да у овом моменту било какве прекомпозиције пред изборе нису реалне.

Архива