Кошарац: Уставни суд БиХ дестабилизатор прилика

02.06.2013 Актуелно

„Уставни суд се сигурно претворио у своју супротност и умјесто да штити Устав та правосудна институција има амбицију да га руши и мијења и да се мијеша у провођење закона па чак и да преиначи и крши одлуке Међународног суда правде у Стразбуру“, рекао је Кошарац који је и шеф Клуба посланика из реда српског народа у Дому народа Парлемента БиХ.

Он је данас, на конференцији за новинаре у Бањалуци, нагласио да је Уставни суд БиХ под утицајем бошњачке политичке елите и то прије свега Странке демократске акције  чији су функционери Мирад Ћеман и Сеада Палаврић управо судије тог суда.

„Не треба занемарити утицај међународног фактора јер у раду суда учествују тројица судија странца, као ни чињеницу да бошњачки и инострани фактори у шаци држе једног судију српске националности који је већ дуже вријеме у Уставном суду БиХ“, рекао је Кошарац.

Он је додао да због тога Српска не може ништа добро очекивати од Уставног суда БиХ, те да у том контексту треба гледати и одлуку овог суда у одбијању апелације Клуба делегата српског нрода у Дому народа парламента БиХ у вези са законом о измјенама и допунама закона о ПИО Федерације БиХ.

„Једно од основних права грађана јесте да примају пензију тамо гђе су је зарадили, а то право у неколико случајева потврдио је и суд у Стразбуру, а добро знамо какву је одлуку донио Суд БиХ чинећи тако штету за око 20.000 грађана Српске“, навео је Кошарац.

Он је нагласио да о утицају странаца говори и одлука о пуштању на слободу предсједника ФБиХ Живка Будимира јер, како је рекао, према информацијама ОХР је имао снажну улогу у томе да се Будимир пусти.

„Не треба занемарити чињеницу да ОХР испуњава сваку па и најситнију жељу бошњачке политичке елите и о томе говори и посљедњи коминике Савјета за провођење мира /ПИК/, а односи се на изградњу православне цркве у Дугом Пољу код Сребренице“, рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима и Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС), Тужилаштво БиХ и Суд БиХ раде по истом сценарију и истом рецепту ОХР-а и дијела бошњачке политичке елите.

ДРУГАЧИЈЕ ПРЕМА ТРОШЕЊУ НОВЦА

Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС), Тужилаштво и Суд БиХ од када постоје потрошили су више од 100 милиона КМ, а због изостанка резултата рада ових институција, првенствено у процесуирању ратних злочина над српским становништвом, СНСД ће у креирању буџета за 2014. годину имати другачији став и политику, рекао је Кошарац.

 „Какви су ефекти и да ли уопште можемо причати о ефектима када знамо какво је стање са процесуирањем ратних злочина“, истакао је Кошарац који је и шеф Клуба посланика српског народа у Дому народа парламента БиХ.

Он је новинарима навео да је стрпљењу дошао крај када је ријеч о интересу Српске у БиХ.

Наводећи да је чак и Хашки трибунал смогао снаге да политичко и војно руководство Хрватске оптужи и осуди за ратне злочине у БиХ, мада само за оне злочине који су чињени над Бошњацима, Кошарац је рекао да СНСД поставља питање правосудним институцијама у БиХ када ће бити процесуирани злочини над српским становнишвом.

Кошарац је подсјетио на злочине у западној Крајини, у Брадини, на Озрену, у Сарајеву, Подрињу и многим другим мјестима у БиХ и обавезу да се непрестано тражи одговорност за њих.

Он је нагласио да мијешање ОХР-а и у ова питања потврђује да је БиХ неодржива и да из тог разлога апелује да високи представник и ОХР што прије оду из БиХ.

Кошарац је рекао да се треба поставити питање и дисциплинске одговорности судија и тужилаца који не испуњавају своје обавезе и да је то могуће само зато што ти људи имају заштиту ОХР-а.

„Нама такве правосудне институције не требају, оне не производе повјерење у БиХ и управо због тога СНСД сматра да је кључни кривац томе ОХР и високи представник“, истакао је Кошарац.

НА СЦЕНИ ОДГОВОРНА ПОЛИТИКА

Кошарац је рекао да су кадрови СНСД-а у институцијама Републике Српске врло одговорни и да су ангажовани на реализацији веома важних привредних и инфраструктурних пројеката.

„Амбиција СНСД-а је да, водећи одговорну политику, побољша економску ситуацију и да се дође у позицију отварања нових радних мјеста“, рекао је данас Кошарац на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је као изузетно позитивне примјере навео почетак градње дионице аутопута Добој – Бањалука, прву нафтну бушотину, радове на Термоелектрани „Станари“, те отварање текстилних погона у Херцеговини.

Кошарац, који је шеф Клуба посланика из реда српског народа у Дому народа парламента БиХ, нагласио је да несумњив привредни замах, који остварује Српска и који је доводи у лидерску позицију у региону, одређене политичке партије опозиције покушавају на различите начине да багателишу.

„Одређене изјаве лидера опозиционих партија подсјећају нас на уједе комараца и представљају добру илустрацију улоге и ђеловања појединих опозиционих лидера, који таквим иступима у јавности покушавају да манифестују своју неспособност и безидејност“, додао је Кошарац.

Он је нагласио да јавност Српске треба да се запита и уради анализу шта је учињено након локалних избора у општинама и градовима у којима су на власти опозиционе партије, колико је тамо запослено људи и какво је мишљење грађана о локалној власти.

Кошарац је рекао да СНСД сматра да је неопходно извршити анализу утрошка средстава и имплементације важећег закона у области шумарства, те додао да приједлог овог закона није повучен из скупштинске процедуре због галаме Српске демократске странке.

Он је рекао да нису тачни наводи појединих медија да се „Шуме Српске“ кредитно задужују, напомињући да се не ради о новом кредитном задужењу него да је ријеч о повлачењу средстава од кредита који је одобрен у ранијем периоду искључиво за развојне пројекте у „Шумама“.

Кошарац је додао да тиме СНСД „још једанпут манифестује да надзорни одбор, управа предузећа, надлежно министарство и Влада раде заједно на оздрављењу ‘Шума Републике Српске’ и имплементацији развојних пројеката у овом јавном предузећу

Он је додао да СНСД сматра и да парламент треба да бира судије и тужиоце и да треба извршити трансформацију ВСТС-а и дати му ентитетску надлежност и ослободити га утицаја међународне заједнице и високог представника.

Архива