Додик: СНСД је много доброг направио за Српску

05.06.2013 Актуелно

„Очекујем побједу… СНСД се консолидовао, проведени су избори у бројним општинама, а тачку на унутрашњу организацију и јачање ставићемо у Бањалуци“, рекао је Додик.

На питање да ли СНСД иде у прилог то што од настанка Републике Српске ниједна политичка партија, до доласка СНСД-а на власт 2006. године, није осам година у континуитету била на власти, Додик је рекао да СНСД иде на руку то што су добро радили, јер само сређене државе имају континуитет јасне политике.

„Шта треба очекивати од политике коју заговарају бивши предсједници и премијери који су имали прилику да покажу своју способност. Зар су накнадно прибавили неку енергију и зар је могуће вјеровати да неће бити поданици као што су били тада?!“, упитао је Додик.

На питање да ли постоји могућност да се на предстојећим општим изборима кандидује за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске и да ли вјерује да би већина грађана гласала за њега управо због његовог става према БиХ, односно зато што сматра да би се најбоље „тукао“ у Сарајеву, Додик је рекао да та „туча“ никада није престајала.

„Није битно на којој се позицији налазите, важно је да постоји јасна политика о којој не одлучује само један појединац, иако појединац може битно да утиче на њу“, рекао је Додик, додавши да још није размишљао на коју позицију ће се се кандидовати, али да му је примарно јачање Српске.

Нагласивши да одлазак најјачег кадра у неке институције јача те институције, а слаби неке друге, лидер СНСД-а је рекао да он није заинтересован за било какву функцију на нивоу БиХ.

„У неким алармантним условима могло би се десити нешто у том погледу, али то не би било с циљем да градим БиХ, јер ја у њу не верујем. Ако бих отишао тамо, то би био знак да је БиХ на издисају“, истакао је Додик.

Говорећи о опозицији и њиховој критици да актуелна власт не улаже у општине у којима је СДС на власти, Додик је поручио да опозиција погледа општине у којима је освојила власт и каже шта је урадила.

Тамо живе, каже Додик, само пројекти које је направила претходна локална или републичка власт. „Критиковали су нас и да не улажемо у општине у којима је СДС на власти, а у Добоју су и ТЕ Станари и започета је изградња аутопута према Бањалуци… А Добој је годинама бастион СДС-а!“, истакао је Додик.

Он је нагласио да СДС заговара опасну тезу, а то је подјела Републике Српске на источни и западни дио. „Несумњиво је да се на истоку Републике Српске теже живи, али нема запостављања тог дијела и лажу сви који то говоре. Републички потенцијали су у процентуалном смислу ангажовани много више у источном дијелу Репубике Српске, него у западном“, рекао је Додик, који је и предсједник Републике Српске.

Он је подсјетио да је све капиталне и стратешке објекте који су направљени, на примјер, у Бијељини урадила републичка власт, од заобилазница, па свега другог…

„Не може начелник да прича како је Бијељина запостављена, јер то није тачно. Више од 220 милиона КМ је уложено у Бијељину и све што се тамо види, урадила је републичка власт“, подсјетио је Додик.

Архива