Додик: Европска перспектива не подразумијева промјену уређења БиХ

30.06.2013 Актуелно

„И Европа има сложене земље, напримјер, Белгију, која је сложена земља и не видим зашто би БиХ била проблем ако је сложено уређена. Ми нисмо против европског пута. То није спорно, само је питање нестабилности Европе и чињенице шта ће бити с Европом“, изјавио је Додик њемачкој државној телевизији АРД.

Предсједник Српске је констатовао да Европа очигледно није оно што је била прије пет година, те да има много дилема и изазова који људима нису јасни, али да је улога политичара у БиХ да отварају сарадњу са Европом.

Говорећи о европском путу бивших југословенских република, Додик је оцијенио да је добро што је Хрватска чланица ЕУ, што су Црна Гора и Македонија раније већ добиле датуме за почетак преговора, а сада и Србија, која је, како је навео, добила неке условне датуме.

„Када причамо о тим интеграцијама, мени као човјеку, који се сјећа једне дивне земље која се звала Југославија, обавезно долази мисао и питање шта нам је ово све требало када смо могли као таква заједничка земља да уђемо у ЕУ и да тамо будемо већ годинама и деценијама, али судбина и историја су неумитне, имамо то што имамо“, рекао је Додик.

Што се тиче БиХ, предсједник Српске је нагласио да је она рецидив у сваком смислу те ријечи и да је настала или је одржана на начин на који се бивша Југославија распала.

„То значи да народи који су живјели у бившој Југославији нису могли у свијет, а у БиХ исте те народе који нису могли да живе у великој Југославији натјерали су да живе заједно. То заједништво ни данас не функционише, без обзира на лијепе жеље о томе како је лијепо да сви будемо заједно и да имамо заједнички живот“, истакао је Додик.

Он је додао да није није спорно заједништво, али је споран начин на који се у том заједништву управља ресурсима, те мајоризација и прегласавање, а тенденције ка томе су веома видљиве.

БиХ ће се, каже предсједник Додик, много патити да буде показана као земља.

„Унутар БиХ нема консензуса о њеном постојању. Никада није заједнички договорено да три народа – Бошњаци, Срби и Хрвати, остану да живе у БиХ. Они су овдје натјерани да живе заједно, то није била њихова одлука и зато није ни чудо што БиХ данас има огромне проблеме.

Данас се дешава једна незавршена историја, дешава се једно насиље којим смо ми Срби утјерани у БиХ, а не желимо да будемо у њој, или они који желе, желе да имају све и доминирају другима“, појаснио је Додик.

Он је оцијенио да је све то веома видљиво, имајући у виду да се на овом простору сусрећу културе које су стално у неком трењу и стално производе варничење.

„Ја знам да то у Њемачкој не воле да чују, али ево ја живим у БиХ и не доживљавам је као своју државу, а ако немате љубави према својој земљи, онда је наравно и успјех или неуспјех релативан. Ја не доживљавам ни лоше дешавање у БиХ као нешто важно, ни добро. Ја сам примарно посвећен Републици Српској и њеној добробити“, нагласио је Додик.

Он је рекао да је велико питање да ли ће БиХ преживјети и опстати с обзиром да кроз историју никада није била самостална, јер се налазила увијек у саставу великих империја.

„БиХ је 500 година била у саставу Отоманске империје, неколико деценија у Аустро-угарској, касније у двије Југославије… Постоји неко давно самостално организовање Босне, али тада овдје није било Турака и ислама и тада су на том простору живјели неки други људи, неке друге вјере“, подсјетио је Додик.

Предсједник Српске је закључио да је БиХ морање, које је егзотично за многе у свијету, а за људе који живе у њој веома тешко сварљиво и прихватљиво.

„Али, боља је и таква БиХ него БиХ са сукобима и ратовима“, истакао је предсједник Српске.

Европа неправедна према Србима и Србији

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Европа била неправедна према Србији и Србима и да их је додатно понизила кроз питање рјешавања статуса Косова.

– У прилог томе говори и чињеница о готово идентичној ситуацији на Косову и овдје у БиХ, на коју Европа гледа различито. На Косову кажу Србима да ћуте и прихвате самосталност Косова, а овдје нама кажу да ћутимо и прихватимо БиХ. Ти дупли стандарди, са којима се често сусрећемо, наравно да нам доносе муку у стомаку, као и многи задаци које добијамо и које морамо испунити као наш доказ интеграција – изјавио је Додик Срни и њемачкој државној телевизији АРД.

Он је нагласио да Београд треба да поштује бриселски договор и да га проведе, јер, како је рекао, ако на нешто пристанете то треба и да урадите.

– У сваком случају, нисам тумач политике садашњег руководства Србије, али њихова политика је веома јасна – сарадња и пут ка Европи. Цијеним да ће то остати доминантна одредница Београда. Али, чињеница да је та фамозна прича за почетак преговора Србије са ЕУ поново условљена или дата условно, мени говори о неповјерењу према Србији. Очигледно да није било довољно увјерења да се мисли озбиљно са становишта онога што је до сада урађено, а урађене су заиста драматичне промјене што се тиче политичког и менталног осјећаја Срба према Косову и то се није поштовало – истакао је предсједник Додик.

Он је нагласио да Срби јесу мали народ, али имају достојанство што су показивали увијек и никада нису хтјели да иду испод те линије.

Додик је изразио наду да ће тако бити и овог пута, без обзира на тај велики свијет и настојање да се Срби стално третирају као главни кривци за све што се дешавало на овим просторима кроз историју, од Првог свјетског рата па до најновијих догађаја из протеклих ратова.

– Сарајевски атентат је искориштен да се нападне Србија, која није имала никакве везе са тим, а у перцепцији тих догађаја покушава се опет кривити Србија. Такође, и за најновије догађаје из прошлих ратова покушавају се кривити Срби и Србија, иако смо могли да чујемо веома еминентне судије из Хашког трибунала који кажу да су имали политички задатак да осуде Србе за све што се дешавало овдје – подсјетио је предсједник Српске.

Он је нагласио да такав однос према било којој нација заслужује само презир.

– Срби су частан народ, који жели да се интегрише, који има своју историју, своју снагу и могућности, има своја достигнућа, која нису импресивна као код неких великих народа, али су наша и ми то цијенимо – поручио је Додик.

Архива