Баштинац: повећање плата просвјети и полицији

30.06.2013 Актуелно

„Сутра настављамо засједање Народне скупштине, једна од најбитнијих тачака јесте одлука о кредитном задужењу Владе Републике Српске за материјално-техничко опремање министарства унутрашњих послова.  Клуба Савеза независних социјалдемократа ће подржати ту одлуку. То је први корак у побољшању услова рада министарства унутрашњих послова Српске, убрзо ће услиједити сљедећи корак, а то је повећање плата за пет процената тако да би у јануару сљедће године радницима министарства унутрашњих послова, али и радницима у просвјети Српске плате биле враћене на ниво из прошле године“, рекао је Баштинац, који је замјеник предсједника Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини, на конференцији за новинаре у Прес центру Главног одбора.

Баштинац је истакао да је СНСД интерно казнио три посланика, која су из неоправданих разлога закаснила на засједање Народне скупштине, казном од хиљаду и 500 марака, које ће бити уплаћене у хуманитарне сврхе.

Говорећи о протестима који су за сутра најављени у Сарајеву, а за које је МУП Кантона Сарајево навео да нема информација, Баштинац је истакао да грађани имају право да протестују, али да нико не смије да угрожава ничију слободу.

„Овај пут МУП Кантона Сарајева не може рећи да нису знали да ће се десити протести, очекујем да ће се безбједносне структуре у Сараеву понашати у складу са законом. Наравно да грађани имају право да протестују по било ком основу и против било које институције или појединца у јавној арени, али то требају да раде у складу са зкаоном, јер смо слободни само уколико не угрожавамо слободу другога“, рекао је Баштинац.

Он је додао да се Влада Републике Српске припремала за улазак Хрватске у Европску унију.

„Истина је да ће бити негативних ефеката од уласка Хрватске у Европску унију, али ће бити и позитвних ефеката, Влада Републике Српске се спремала за ту ситуацију и у наредном периоду ћемо видјети одговоре на ту ситуацију“, нагласио је Никола Баштинац.

Никола Баштинац је честитао 20 година постојања Социјалистичкој партији.

„Савез независних социјалдемократа честита нашој сестринској партији, нашем дугогодишњем коалиционом партнеру и добром сараднику, Социјалистичкој партији 20 година постојања“, рекао је Баштинац

Баштинац је захвалио новинарима на професионалном извјештавању са последње сједнице Народне скупштине.

„Искористио бих ову прилику да вам се захвалим што сте својим професионалним и објективним извјештавањем из Народне скупштине, омекшали опозицију приликом расправе о Декларацији о узроцима, посљедицама и карактеру рата и што сте омогућили да се опозиција врати у оквире и испуни своје обећање, да ћемо заједно усвојити један такав битан документ који нема дневно-политички караткер. Тај документ је оцјена немилих дешавања из прошлости зарад неких будућих друштвених и политичких дешавања“, закључио је Баштинац.

Архива