Додик: Турска у PIC-у као представник исламских земаља

15.05.2013 Актуелно

Додик је рекао је новинарима у Београду, у паузи скупа о односима Србије и Републике Српске, да су моћници искључили потписнице Дејтонског споразума из учешћа у том савјету, што је нелогично, али да су о томе одлучивале велике силе.

– Видљиво је да је Турска, која представља организацију исламских земаља укључена у Савјет за провођење мира, а нема никога ко представља хришћане у свему томе, осим оних који се не идентификују као такви – истакао је предсједник Додик.

Он је навео да то што је Турска укључена у Савјет и као држава и као представник организације исламских земаља јасно говори каква је њена улога.

– Ако знате да Савјет одлуке доноси консензусом, онда можете да видите у којој су позицији народи. Тамо нема Србије, чије би учешће у консензусу било важно за Републику Српску – рекао је Додик.

Он је истакао да се Русија, као чланица тог савјета, све чешће одваја од универзално наметнутих принципа и ирационалних и иреалних стереотипа, који се напишу у Канцеларији високог представника, а на сједници Савјета их прихвате „као папагаји“.

– Онда видимо како је то све урађено смишљено да Србија, која је потписала Дејтонски споразум, није у његовој имплементацији.

Невјероватно, али мислим да се ту не може ништа учинити. За сада су довољни наши политички ставови – закључио је Додик.

Инцков извјештај перманентно лажан

Додик је рекао да је извјештај високог представника Валентина Инцка који подноси Савјету безбједности УН перманетно лажан и да он увијек полази од изврнуте тезе о „светости БиХ“.

– Ми нисмо за БиХ коју Инцко хоће и никада нећемо пристати и чим он оде, све што је урадио на јачању БиХ ми ћемо разваљивати – рекао је Додик новинарима у Београду, коментаришући Инцкову оцјену да у Српској влада ретроградна политика.

Он је истакао да Република Српска може да прихвати ону БиХ која је искључиво дефинисана Дејтоном, словом Дејтона и овлашћењима које има.

– Нас друга БиХ и не интересује. Ако је то јерес, ако је то ретроградна политика, у реду, то је његов проблем – рекао је Додик, наводећи да је, према Дејтонском споразуму, високи представник дужан да имплементира тај споразум, а не да га разграђује и ради ово што Инцко ради.

Додик је навео да ће вријеме показати да су највећи проблем било каквог функционисања БиХ међународна заједница и високи представници који су својим нереалним концептом о транзицији, јачању и централизацији БиХ допринијели овако немогућем стању.

– Они насилно желе да пониште осјећај припадности народу и направе неку нову идентификацију која се зове БиХ. Ја ту идентификацију немам, мене та БиХ не интересује. Вјерујем да они које ја представљам дијеле моје мишљење – рекао је Додик.

Он је навео да Инцко има велику плату и да ће врло брзо отићи пуних џепова из БиХ да живи угодан пензионерски живот, а да олако даје оцјене о неспособности локалне структуре, чак и криминализације.

– Вјероватно кад ме сретне негдје у животу рећи ће да сам био у праву, али, ето, није смио да каже, као што то чине многи други који су били овдје, па сада када се сретнемо кажу – били сте у праву, али таква је била политика – подсјетио је Додик.

Он је навео да хоће да се у БиХ развијају односи који су реални, а не имагинарни, те додао да високи предстанвик и међународна заједница праве имагинацију од односа у БиХ.

Коментаришуићи Инцкове тврдње да је Република Српска наводно неки проблем, Додик је рекао да сви иоле упућени у стање у БиХ могу да виде да је Федерација БиХ проблем, који је кулминирао у посљедње двије године, али да о томе у Инцковом говору нема ни ријечи.

– Инцко је наметнуо антиуставу и антизаконску одлуку о формирању власти у ФБиХ и довео до овог и наравно да му треба простор гдје ће поново клеветати и давати лажне оцјене о Републици Српској – закључио је Додик.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко истакао је у јучерашњем обраћању Савјету безбједности УН да лидери у БиХ и даље не испуњавају обавезе према грађанима БиХ и врло ограничена очекивања међународне заједнице, док се друге земље у региону крећу ка будућности у оквиру евроатлантских институција.

Архива