Мирјанић: Промјене Устава ФБиХ уз поштивање Устава БиХ

19.05.2013 Актуелно

Не смије се нарушити принцип пођеле власти који је дефинисан у Уставу БиХ и на којем се заснивају све демократске државе, као и довести у питање примјена принципа паритета и консензуса“, рекао је Мирјанић.

Он је истакао да креатори уставних амандмана на Устав ФБиХ морају поштовати принципе из Устава БиХ.

Мирјанић је нагласио да посебну пажњу треба посветити могућности да једног дана неко отвори сличну причу и у погледу промјене устава БиХ.

„За сада нема таквих најава, али је могућа нека слична дипломатска иницијатива која би водила промјени Устава БиХ. Да је ово реална могућност показује и то што смо до сада имали ‘априлски’ и ‘бутмирски’ пакет чији је циљ био промјена Устава БиХ“, додао је Мирјанић.

Он је подсјетио да су институције ФБиХ блокиране и да иза блокаде стоје политичке снаге из тог ентитета.

„Те исте странке се тако понашају и у институцијама БиХ, отварају кризу и на тај начин стварају сличе политичке околности. Може се догодити да неко једног дана на бази сличности отвори питање промјене Устава БиХ“, појаснио је Мирјанић.

Он је као примјер навео предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Сулејмана Тихића, који је затражио оцјену уставности у Уставном суду БиХ уредбе Владе Српске о издавању матичних бројева, оцијенивши да је његова иницијатива усмјерена против заштите људских права.

Мирјанић је напоменуо да ЕУ уважава уставно уређење БиХ и да ће веома значајну улогу у процесу европских интеграција имати ентитети.

Архива