Додик: Странци су понизили Србе

13.05.2013 Актуелно

Додик је, гостујући у емисији „Између две ватре“ на ТВ Б92, рекао да се данас састао са председником Томиславом Николићем и да су попили кафу и разговарали о актуелним питањима и сутрашњем трилатералном састанку.

„Мислим да имамо право и ми из РС да се изјаснимо по овом питању (КиМ)“, рекао је Додик на констатацију да је недавно био на састанку државног врха Србије око бриселског споразума.

Мој однос по том питању је био јасан, и кад су о томе ћутали и овде – да север Косова остане у саставу Србије, рекао је Додик додајући да би ситуација када би цело КиМ остало у саставу Србије довела до тога „да нам премијер једнога дана буде Албанац“.

„Напори међународне заједнице за понижавањем српских земаља неће стати само на Косову“, сматра Додик.

„Када су објашњавали независност Косова, онда су говорили да је анимозитет између Албанаца и Срба на Косову толико велики да не могу да живе у једној држави“, рекао је Додик и запитао се шта је сада са Србима са севера Косова.

„Потпуно разумем ситуацију Срба са севера Косова, и ми се боримо са интегралистичком политиком у БиХ, ми смо све то прошли“, каже Додик.

„Ти разговори који они воде са врхом Србије је најбољи пут“, каже Додик.

„Ја нисам ни палио ватру ни стишавао страсти. Мислим да су нас странци овде понизили, и због тога имам лош осећај у стомаку“, каже Додик. Он ипак наглашава да није човек који о том питању одлучује. „Тај проблем дуго траје, Срби су дуго оптерећени тиме што се зове „косовски мит“ „, каже Додик. Он додаје да је сада потребно посветити пажњу људима који тамо живе.

„Не верујем да ће изградити мултиетничку државу, као што неће у БиХ… Та масовна операција није успела у БиХ. То је једноставно проигравање неког модела“, сматра Додик. Он каже да је преживљавао слично што и Срби са КиМ и да их са те позиције разуме, али да он не одлучује о њима.

„Ми драматично каснимо у свим тим решењима, можда смо имали боље решење некада раније“, каже Додик додајући да не живи на Косову, али их разуме.

На питање да ли је, како се спекулише, зауставио конвој Срба из РС који су кренули у Београд на митинг, Додик је упитао да ли је он можда полицајац?

Рекао да је о томе накнадно обавештен. „Сам митинг са становишта циља који је имао је неуспех – и по броју и по инцидентима, и речима које су се на њему чуле је неуспех. Та је ствар нешто што треба брзо заборавити“.

Он је рекао да је непримерено и непотребно оно што се догодило на митингу, мислећи на чинове и речи око упокојења владе које су изрекли поједини представници СПЦ.

Мислим да је крајње време да се у Србији и у српском народу конципирају дугорочне политике, рекао је Додик, и додао да је спреман да у томе учествује.

„БиХ је неодржива земља“

„БиХ је неодржива земља и не желим да свој политички ангажман трошим на нешто што је неодрживо“, рекао је Додик. Он је додао да је БиХ нанеспособнија држава у региону и Европи.

Дејтонски споразум, како је рекао, у пракси није споразум. Између 2000. и 2005. међународни представници су пренели 83 надлежности на БиХ кршећи Дејтонски споразум, каже Додик.

„Садашњи извештај Инцка који је био лажан и нетачан, који понижава РС, каже да је задњих година заустављен процес“, каже Додик. БиХ не може да функционише, јер нема унутрашњег консензуса за то, рекао је председник РС.

Додик је рекао и да се против њега води безочна кампања у бошњачким медијима. „Ти медији и њихов напад и криминализација, увек је везан за неке медијске куће које нису из Сарајева“, каже Додик и додаје да је дописница агенције Бета јављала истрагу против њега, али не и кад је она прекинута, након 4 године процеса, и да је та агенција учестовала у једној сатанизацији њега, а да се никада није извинила након тога, ни РС ни њему као председнику РС.

О Мишковићу је рекао да је он, онда га је позвао у помоћ , решио проблем за робну кућу Боска у Бањалуци.

Моји послови су били сви фер и чисти, рекао је Додик, а о наводима по неким медијима из региона да је повезан са Кељмендијем и појединим криминалцима, он је рекао: „Та изјава је дата 2008, да су са земунским кланом били повезани Ђинђић, Ђукановић и неки Суботић. Ја за тај земунски клан нисам чуо док нису поубијани неки“, каже Додик.

„За онолико колико сам радио у животу, ја имам мало“, рекао је Додик. Он је рекао да је био шиканиран и девастиран баш огрупе око бившег председника РС Чавића, који га критикује, и Босића.

„Ја сам председник, нисам премијер“

Коментаришући резултате локалних избора у Републици Српској, на којим је његов Савез независних социјалдемократа (СНСД) остварио нешто слабији резултат, Додик је рекао да је ситуација „још увек довољно добра“ и да га не забрињава. Он је, међутим, поручио да ће прихватити сваку поруку народа и да локални избори јесу једна врста поруке.

Председник Републике Српске подсећа да у том смислу јесу предузети одређени кораци, те да је реконструисана влада Републике Српске. Према његовим речима, у времену тешких економских дешавања и глобалне рецесије, код грађана постоји одређено незадовољство економским стањем и руководство Републике Српске је свесно тога. Додик ипак оцењује да је тим људи који тренутно води Републику Српску незамењив и да нема озбиљну алтернативу.

Додик је одбацио оцене појединих аналитичара да има апсолутну власт. „Немам ни војску, ни тајну службу. Ако хоћете апсолутну власт, је л’ можете то да добијете“, упитао је Додик. Говорећи о односу њега и новопостављене премијерке Републике Српске Жељке Цвијановић, Додик је рекао да није тачно да је он заправо тај који врши функцију председника владе.

Он не крије да има добре односе са Цвијановићевом и новом владом, али истиче да је он сада председник, а не премијер, и да има поверење у председницу владе и њен кабинет. Додик ипак каже да као председник владајуће странке, има право да учествује у одлукама које доноси влада.

Архива