Додик: БиХ долази на ред балканских криза

15.05.2013 Актуелно

„Имате цијелу армију неких међународних изасланика, дипломата, квазихуманиста, који деценијама круже регионом и измишљају начин како да што дуже остану овђе, јер имају добре плате и много угоднији живот него што би, рецимо, имали у Авганистану.

И код њих сада влада увјерење да треба завршити посао на Балкану, јер послије Косова остају још два неуралгична питања на Балкану, а то су БиХ и Македонија“, навео је Додик у интервјуу за сутрашње издање београдског неђељника НИН.

Предсједник Српске истиче да су они, послије бриселског споразума, добили нови елан да ријеше и остала неријешена питања у БиХ, те да у тој пројекцији стоји слабљење Милорада Додика и довођење неких снага које би можда биле кооперативније за договоре о јачању БиХ и слабљењу Републике Српске, а да би се наводно убрзале европске интеграције.

Додик је нагласио да се сва његова власт заснива, прије свега, на подршци грађана за његове идеје, јер нема војску, тајне службе и друге атрибуте политичке моћи.

На питање да ли изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговић да „нико не може Косово да компензује са Републиком Српском“ доживљава као неко упозорење, предсједник Додик је рекао да то није идеја ни државе Србије, нити Републике Српске, јер Република Српска као таква већ постоји и она је израз тежње српског народа након распада Југославије.

„Не спорим да су Бошњаци изабрали Изетбеговића, али Република Српска није његова. Грађани Републике Српске не подржавају ниједну његову идеју, не гласају за њега, чак ни муслимани који живе у Републици Српској га не подржавају.

Проблем је што након рата, Бошњаци, који су доскора били муслимани и који немају свој језик, трагају за својим идентитетом и покушавају да тај идентитет обезбиједе преко државе, коју такође немају“, истакао је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да је БиХ сложена заједница и у неком апстрактном смислу припада свима. „Бошњаци живе у једном мањем дијелу БиХ, али они желе да је присвоје и буду њени власници. Главни проблем и јесте у томе што Бошњаци сваки покушај реформе желе да претворе у својатање БиХ и мајоризацију друга два народа“, сматра Додик.

Он је запитао шта има Бањалука са Сарајевом и Изетбеговићевом опцијом. „Немамо ништа. А Изетбеговић може да иступа као лидер БиХ само у једном случају, ако има сагласност друга два народа, а у сваком другом случају је само лидер Бошњака“, констатовао је предсједник Додик.

На питање шта за њега значи изјава Изетбеговића да је Република Српска само српска по имену и да је она власништво свих грађана БиХ, Додик је рекао да у Републици Српској живе слободно и грађани других нација, те да је свако добродошао у Српску, али да је јасно да Српска нема ничег заједничког са Сарајевом и да је оно апстракција за Српску.

„БиХ је за нас иностранство одавно и у том менталном и у сваком другом смислу, а Република Српска и Федерација су два потпуно одвојена ентитета у сваком погледу, без могућности да се споје. Бакир Изетбеговић покушава да своју империјалну политику проведе у некаквој уједињеној Босни у којој би било што мање Срба и Хрвата, а што више Бошњака, који ће бити подржани арапским капиталом и досељавањем људи из тих земаља у овај дио Европе“, истакао је Додик.

Он је нагласио да је Република Српска у овом тренутку једини субјект у
БиХ који поштује Дејтонски споразум, јер тај споразум никада нису подржали Бошњаци, а својевремено га нису подржавали ни Хрвати, јер им је укинута Херцег-Босна.

„Република Српска је била, а и сада је спремна да на бази изворних овлашћења БиХ из Дејтонског споразума реформише ту земљу, али треба знати да је било само девет овлашћења БиХ у Дејтонском споразуму и у самом Уставу БиХ, док су каснијим реформама стално додавана нова овлашћења и сада их има 83.

Такву наметнуту БиХ не можемо да прихватимо, али изворна БиХ би можда имала шансе, само њу нису никада подржали Бошњаци и Хрвати. А држава коју нико не подржава не може да успије. Зато и говорим да је БиХ немогућа земља те да би најбоље било да Република Српска добије своју самосталност и да, наравно, Федерација БиХ осигура своју самосталност и да онда градимо добре партнерске, комшијске односе“, оцијенио је предсједник Републике Српске Милорад Додик. /крај/тп

Архива