Сагласност Владе за стечајни поступак у фабрици „Бирач“

06.04.2013 Актуелно

„Стечајни поступак покренули смо, јер смо сигурни да је то једини начин да се утврди стварно стање у Фабрици глинице ‘Бирач’, с обзиром на велики број повезаних лица, гђе се данас веома тешко може знати гђе се имовина ‘Бирча’ све налази, будући да су власници Фабрике од ње направили само једну велику љуштуру“, рекао је Тегелтија новинарима.

Тегелтија је, након данашњег састанка чланова Координационог тима са премијером Српске Жељком Цвијановић у Бањалуци, нагласио да се само стечајним поступком може обезбиједити сигурност у процесу производње у „Бирчу“, што је основни циљ Владе Републике Српске.

Он је истакао да би се, ако би био заустављен процес производње у „Бирчу“, веома тешко могла технолошки покренути фабрика и дошло би се у проблем са купцима и добављачима.

Тегелтија је рекао да је Координациони тим упознао Цвијановићеву о томе шта су истражни органи урадили у овом периоду у Фабрици глинице „Бирач“ и до којих су података дошли.

„Ријеч је о сложеним истрагама које ће трајати веома дуго. Потребно је да се често информишемо о томе шта смо до сада закључили и које кораке треба предузимати убудуће“, рекао је Тегелтија.

Он је напоменуо да се не могу износити детаљи шта су утврдили инспектори у „Бирчу“, истичући да је забрињавајуће то да се појаве које су инспектори открили 2005. године понављају и у 2013, као и чињенице које је Пореска управа Српске утврдила 2011. године и о томе поднијела извјештај Тужилаштву, које није нашло потребу да отвори овај предмет.

„Ово је врло јасна порука – ако те предмете и те појаве не процесуирамо и не доведемо кроз систем правосуђа до краја, ови људи ће те прекршаје бесконачно понављати и доводити нас у врло неугодну ситуацију“, додао је Тегелтија.

Он је рекао да је истрага веома сложена и да у њој учествује неколико органа, од којих свако самостално подноси пријаве. „Морамо сачекати да истражни органи заврше посао, након чега ћемо знати у ком правцу ће они ићи, да ли ће подносити и какве врсте пријава за какве прекршаје. Сигуран сам да ниједан од контролних органа који се налази у Фабрици глинице неће бити искључен из потребе да поднесе пријаве због огромног броја пропуста који се тамо десио“, рекао је Тегелтија.

Он је навео да „Бирач“, и са њим повезане фирме, дугују око 17 милиона КМ на име пореза, од чега је 12 милиона марака у репрограму.

Тегелтија је рекао да постоји дуг према Министарству финансија за кредит који је дат 2003. године, чије је враћање неколико пута одгађано и који сада износи око 14 милиона КМ.

„Постоји дуговање према запосленима, чији износ је тешко утврдити, јер смо свједоци да се тамо плате исплаћују у готовини, не исплаћују се доприноси и у овом тренутку не можемо са сигурношћу утврдити колике су обавезе према радницима, као и ни тачни износи доприноса“, рекао је Тегелтија.

Он је навео да „Бирач“ дугује „Жељезницама Републике Српске“, „Електропривреди Републике Српске“, „БХ Гасу“, а постоје и велика дуговања добављачима у Српској и БиХ, док су истовремено давани аванси неким страним фирмама на егзотичним мјестима. „Преко нерезистентних рачуна прометовано је више од 180 милиона КМ“, рекао је Тегелтија.

На питање шта ће бити са Балкан инвестмент банком, чији је власник Укио група, Тегелтија је рекао да је за контролу рада свих банака, па и Балкан инвестмент банке у Српској, задужена Агенција за банкарство Републике Српске.

„Она је тамо у процесу контроле, сачињен је извјештај и они имају ускоро скупштину акционара“, рекао је Тегелтија.

Састанку премијера Српске Жељке Цвијановић са Координационим тимом за наставак пословања Фабрике Глинице „Бирач“ из Зворника, осим Тегелтије, присуствовали су министар индустрије, енергетике и рударства Српске Жељко Ковачевић, министар унутрашњих послова Радислав Јовичић, директор Полиције Српске Гојко Васић и директор Пореске управе Зора Видовић. /крај/бв/љљ/фото/фоно

Архива