Подршка активностима Владе на стабилизацији „Бирча“

21.04.2013 Актуелно

Савез независних социјалдемократа у потпуности подржава активности Владе Републике Српске на стабилизацији и одржавању нивоа производње у Фабрици глинице „Бирач“ из Зворника и сматра да свако чија се одговорност утврди треба да буде процесуиран, без обзира на држављанство, изјавила је данас портпарол СНСД-а Душица Савић.

Она је навела да се посљедњих дана у медијима могу чути паушалне оцјене опозиционих странака око одговорности за стање у Фабрици глинице и поставила питање зашто нико из опозиционих странака није рекао да је интерес да се настави производња у тој фирми.

Савићева је рекла новинарима у Бањалуци да је 2001. године Влада Републике Српске, у којој су били СДС и ПДП, продала „Бирач“ Укио групи за десет милиона КМ, да би након 15 мјесеци смањила купопродајну цијену на шест милиона КМ, те дала повластице власницима за електричну енергију и жељезнички транспорт.

Она је додала да представници СДС-а проблеме у вези са фабриком „Бирач“ користе искључиво за своју политичку промоцију, наводећи да су у вријеме продаје фирме руководство чинили људи из те странке.

Према њеним ријечима, одржавање производње, те контаката са купцима и добављачима неопходно је због стратешког значаја Фабрике глинице, како за регију, тако и за читаву Републику Српску.

Говорећи од дуговањима „Бирча“, Савићева је навела да прво треба утврдити колико она износе, што је поступак који ће потрајати, због чега би свако изношење бројки у овом моменту било неозбиљно.

„Оно што је важно је да Република Српска има укњижене хипотеке на имовини ‘Бирча’ и да ће дуговања бити могуће претворити у акције“, рекла је Савићева.

Говорећи о отвореном писму лидера СДС-а Младена Босића предсједнику Републике Српске Милораду Додику, у којем се наводи да Додик „уводи подјеле у Републици Српској“, Савићева је истакла да Босић такво писмо треба да пошаље градоначелнику Требиња Славку Вучуревићу и да њему објасни значај заједничког правца дјеловања и јединства у Српској.

„Изјаве Славка Вучуревића су осудили представници општина у окружењу Требиња, а осим тога што се тим изјавама нарушава уставни поредак, оне су и скретање пажње грађана Требиња са онога што им је Вучуревић обећао пред изборе“, истакла је Савићева.

Она је додала да јавно наступање предсједника СНСД-а Милорада Додика треба одвојити од његовог јавног иступања у функцији предсједника Републике Српске, наводећи да у том смислу он није учинио ништа супротно Уставу и закону и принципима парламентарне демократије.

Савићева је најавила да ће данас у Источној Илиџи бити изабрано ново општинско руководство СНСД-а и да ће до краја маја бити завршене те активности у свим општинским одборима у Српској.

Коментаришући смјену директора Дома здравља у Градишци Богдана Миленковића, Савићева је рекла да би у наредном периоду у Закону о локалној самоуправи требало ријешити питање одговорности скупштина општина с обзиром да је именовање руководилаца здравствених установа у њиховој надлежности.

Архива