Подршка активностима Владе у вези са фабриком „Бирач“

07.04.2013 Актуелно

„С обзиром на то да ће истражни органи и у наредном периоду наставити да проводе контролу унутар фабрике, залажемо се да, након обављања истражних радњи, буду процесуирани сви одговорни који су на било који начин вршили злоупотребе у фабрици, без обзира да ли су држављани Републике Српске или неке друге државе“, рекла Савићева на конференицији за новинаре СНСД-а.

Она је истакла да нема подијељености унутар СНСД-а, како о питању „Бирча“, тако и о свим другим питањима.

Савићева је изнијела став СНСД-а да је отварања стечајног поступка у Фабрици глинице „Бирач“ једини и сигуран пут да се утврди стварно стање у овој фабрици.

Коментаришући јучерашње саопштење Српске демократске странке које се тиче фабрике „Бирач“, Савићева је рекла да је потпуно нејасно зашто у тренутку када Влада Републике Српске чини све да се заштите интереси Српске и одржи производња, СДС ово питање пребације на терен политичке расправе и ситног политичког поентирања.

Она је подсјетила да је СДС био у Влади Републике Српске која је извршила продају фабрике крајем 2001. године „Укио групи“ за 10.250.000 КМ, уз обавезу да литванска фирма инвестира још 56.000.000 КМ у наредне три године.

„Само 15 мјесеци након потписивања уговора о купопродаји, Влада Српске коју је тада чинио СДС, доноси одлуку да се купопродајна цијена са 10.250.000 КМ смањи на 6.000.000 марака, а обавезе инвестирања смање на 11.000.000 КМ. Та иста Влада је дала повлаштене тарифе за електричну енергију и превоз Жељезницама и према том основу Српска је само за електричну енергију платила 28.000.000 КМ из буџета и 3.500.000 КМ добављачима и све то закључком Владе Српске са сједнице од 9. априла 2003. године“, навела је Савићева.

Према њеним ријечима, ово говори о односу СДС-а када је у питању приватизација „Бирча“. „Грађанима Републике Српске је познато и на који се начин СДС односио према приватизацији и шта се десило са свим предузећима која су приватизована у вријеме владавине СДС-а. Имајући све ово у виду, сматрамо да је у најмању руку непримјерено и дегутантно на овај начин причу о ‘Бирчу’ сводити на политикантство на начин на који је то урадио СДС у јучерашњем саопштењу“, нагласила је Савићева.

Износећи ставове СНСД-а о актуелним питањима у БиХ, она је рекла да је ова странка у потпуности опредијељена за провођење одлуке Европског суда за људска права у предмету „Сејдић-Финци“.

„Став Републике Српске о овом питању је јасан – Република Српска је једна изборна јединица која бира једног члана Предсједништва, а Федерација бира два члана. Српска је веома заинтересована да се овај проблем напокон ријеши зато што су и многи други процеси условљени провођењем одлуке у овом предмету“, поручила је Савићева.

Она је додала да и у овом случају, као и у случају са јединственим матичним бројем, проблем представља немогућност постизања договора када су у питању странке у Федерацији БиХ.

„Њихове парламентарне странке не могу да постигну договор о овом питању“, рекла је Савићева.

Она је подсјетила да у БиХ у четвртак, 11. априла, стиже европски комесар за проширење Штефан Филе и да би тада, евентуално, требало да буду „промовисани одређени договори“.

„Ако до тог договора не дође, искључиви кривац за то су парламентарне странке из Федерације које не могу да постигну заједнички став за рјешавање овог питања“, рекла је портпалол СНСД-а.

Савићева је навела да се данас у Београду у 16.00 часова одржава састанак делегација Републике Српске и Србије, које ће предводити предсједници Милорад Додик и Томислав Николић.

„СНСД сматра да се Србија налази у веома тешком и деликатном тренутку када треба одлучити о коначном рјешавању статуса Косова и Метохије. Србији је потребно пуно политичко и свако друго јединство у овом тренутку, а уједно и подржавамо сваки став које државно руководство Србије буде донијело о овом питању“, истакла је Савићева.

Архива