Микеш: ВСТС-отуђени центар моћи

14.04.2013 Актуелно

Микеш је истакао да би најразумније било да ВСТС проводи конкурсну процедуру за избор судија и тужилаца, а да парламенти дају коначну ријеч.

„Неопходно је у БиХ раздвојити судски од тужилачког савјета, јер су тужиоци државни орган који је у кривичном поступку одређен као странка, а судије су независне“, рекао је новинарима Микеш.

Он је нагласио да је неопходно доношење закона о Уставном суду БиХ, али да тренутно постоји политичка опструкција у Федерацији БиХ.

„Уставни суд БиХ може да одлучује о одређеним питањима којима се може промијенити цјелокупан политички и правни концепт, као и уређење БиХ. Неопходно је и да се оконча рад страних судија у Уставном суду БиХ“, изјавио је Микеш, напоменувши да се мора прецизније одредити апелациона надлежност.

Говорећи о раду Вијећа народа Републике Српске, Микеш је навео да Клуб Бошњака мање користи механизам заштите виталног националног интереса и озбиљније анализира скупштинске материјале.

Он сматра да се мора тачно утврдити шта је то витални национални интерес.

ФТВ износила неистине о Додику

Микеш је изјавио у Бањалуци да су у више од 20 емисија политичког магазина „60 минута“ Федералне телевизије континуирано изношене неистине о Милораду Додику, предсједнику Републике Српске и лидеру ове странке.“У тим емисијама 2008. и 2009. изнесене су неистине да је Додик извршио тешка кривична дјела, а довођен је и у везу са убиством Милана Вукелића“, рекао је новинарима Микеш.

Он је истакао да се у предметима наношења душевне боли може изабрати надлежност суда.

„Прве три Додикове тужбе биле су у Сарајеву. Занимљиво је да су за три мјесеца донесене три пресуде којима се одбија тужбени захтјев за клевету, а да се пет година чека одговор на жалбу“,каже Микеш.

Он је навео да је прије неколико година одређеним домаћим политичарима и првом замјенику високог представника у БиХ Рафију Грегоријану било стало да се каже да не постоје клевете да би се „отворила врата даљој медијској сатанизацији“.

„У Бањалуци се водило 12 предмета, два су правоснажно ријешена у Додикову корист, у пет предмета је донесена првостепена пресуда у његову корист, а два или три предмета су у фази завршетка“, каже Микеш.

Архива