Додик: Вучуревић је највећа сметња развоју Требиња

18.04.2013 Актуелно

Рекао је ово на ванредној сједници СО Требиње, коју је сазвао, градоначелник Требиња Славко Вучуревић.

Није прецизирао од кога то треба да се брани Херцеговина и ко ће и какве радикалне мјере предузети.

Послије оштре полемике сједницу су напустили осам одборника СНСД-а и један ДНС-а.

Занимљиво је да је Вучуревић на сједницу СО Требиње позвао начелнике свих херцеговачких општина. Сједници су присуствовали начелник Невесиња, замјеник начелника Љубиња, начелник Источног Мостара, и представници општина Гацко и Берковићи. Једино се нико из Билеће није одазвао том позиву.

Начелник Билеће Миљан Aлексић најавио је да ће Билећа напустити Савез општина и градова источне Херцеговине који се претворио у политичко оружје и постао „невладина организација СДС-а и ПДП-а“.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Марко Митровић упитао је на сједници градоначелника Требиња по ком основу је сазвана ванредна сједница градског парламента и у име овог клуба осудио раније Вучуревићеве изјаве у којима је изнио низ увреда на рачун предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Одборник СНСД-а Лука Петровић нагласио је да су недопустиви Вучуревићеви испади који не само да вријеђају усвојени етички кодекс ове скупштине већ и све грађане Требиња, потенцијалне инвеститоре и сусједне градове.

– Да ли је градоначелник Требиња успио својим недоличним понашањем да минимизира учешће републичке власти у граду Требињу и Херцеговини? Као грађанин Требиња завидим СДС-овим градоначелницима Бијељине и Добоја Мићи Мићићу и Обрену Петровићу на коректној сарадњи са предсједником Републике и Владом – истакао је Петровић.

Он је оцијенио да је најлакше срушити изграђене односе и замолио градску администрацију да објави које пројекте су аплицирали Влади, а да су они одбијени.

– Врло је важан списак тих апликација, јер се по томе могу оцијенити и активности градоначелника – истакао је Петровић.

Он је нагласио да све што је тражено од предсједника Републике је добијено, а то што се немоћ и неорганизованост жели пребацити на некога другог је недопустиво.

Петровић је рекао да је очигледно да је посљедњих дана кулминација у Вучуревићевој партији, ПДП-у, допринијела да он не зна којим колосјеком да крене.

Одборник ДНС-а Петар Иванковић рекао је да су министри РС протеклих дана обилазили цијелу Херцеговину и да се ни од једног представника локалних заједница нису чуле непримјерене ријечи, осим Вучуревића.

– Ко вама брани да покрећете пројекте? Aко овако наставите, ништа добро нећете донијети грађанима Требиња – рекао је он.

У требињском СНСД-у кажу да се позивајући начелнике других херцеговачких општина, на сједницу СО Требиње, Вучуревић понаша као да је „кнез од Херцеговине“.

– Вучуревић већ улази у предизборну кампању. У ствари, та кампања увелико и траје. Он жели да оптужи власт РС јер има велику бојазан да се ухвати у коштац са бројним проблемима. Он разбија РС и заговара кантонизацију. То што ради је против интереса Републике – каже Марко Митровић.

Додаје да подизање тензија између локалне заједнице и републичке власти не одговара ниједном грађанину Требиња, осим једино Славку Вучуревићу.

– Овај закључак који је донесен је чисто политикантство. Када немате моћ да организујете власт, онда нападате другог – каже он.

Додик: Нарушава уставни поредак

Предсједник РС Милорад Додик рекао је да је Вучуревић из недоличне ушао у опасну реторику којом се чак нарушава уставни поредак Српске.

– Вучуревић није и не представља Херцеговину, нити има легитимитет да говори у име Херцеговине – рекао је Додик Срни.

Архива