Додик: СНСД има капацитет да самостално изађе на изборе

04.04.2013 Актуелно

Додик је нагласио да ова партија већ има своје кандидате за предсједничке функције, те да се очекује рјешење одлуке „Сејдић-Финци“ да се каже и ко је други кандидат.

Коментаришући медијске спекулације да је СДС-у на разговорима о реализацији платформе о заједничком дјеловању на нивоу БиХ нуђена нека врста коалиције, Додик је рекао да је на састанку било ријечи исључиво о платформи, а да су СДС-у упућене и критике због некоректног понашања у вези са функционисањем Републике Српске.

Он је нагласио да СНСД-у није био потребан СДС ни на нивоу БиХ, али да је платформа потписана да би се показала снага Републике Српске, те да је и данас, након проблема у функционисању платформе, најважније да јединство на нивоу БиХ буде очувано.

„Зато се више нико не може понашати унилатерално и без сагласности друге стране. Ако СНСД, који има дупло више посланика од СДС у Парламентарној скупштини БиХ, може то да прихвати, онда и СДС треба тако да учини“, истакао је Додик.

Додик је нагласио да СНСД са коалиционим партнерима сигурно има побједничку снагу и када се саберу гласови СНСД-а, ДНС-а и СП-а на локалним изборима то далеко премашује опозицију.

Предсједник СНСД-а је рекао да је СДС обећао много и на локалним изборима, али да се не показује успјешним ни у једној локалној заједници.

Говорећи о функционисање градске власти у Бањалуци, Додик је рекао да овај град традиционално припада СНСД-у, те да неће бити проблема са коалиционим партнерима, али да они морају да разумију одговорност коју има СНСД.

Караџић заложио свој комодитет за интересе народа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се као посланик више пута срео са тадашњим предсједником Радованом Караџићем током рата, али да није свједок никаквих злочина нити наређења о убијањима. „Караџић преда мном и пред људима с којима сам био то никада није чинио. Желим да о томе свједочим“, рекао је Додик, одговарајући на питање новинара о чему ће говорити у свједочењу пред Хашким трибуналом.

Додик је нагласио да је Караџић себе, свој комодитет и комодитет своје породице заложио за интересе српског народа и стварање Републике Српске,а да је то несумњиво више од онога што би му се могло приписати као одговорност.

„У политичком смислу ја изражавам захвалност Караџићу за напор који је учинио да се Република Српска формира и одржи“, рекао је Додик.

Он је навео да у Хагу жели да каже и да је БиХ начинила неправну сецесију од Југославије и да је то био разлог зашто су се у БиХ организовали политички покрети.

Додик је истакао да ће у Хагу говорити и да Алија Изетбеговић није био власт у БиХ а да га је свијет прихватао као званичног представника БиХ, те да је све посљедица насилне сецесије од Југославије и раног међународног признања БиХ.

Он је нагласио да је и данас БиХ земља на издисају којој ни међународне операције нису помогле и у којој још има нешто ваздуха који долази из међународне заједнице.

„Због контаминације могуће је и да тај ваздух пресахне“, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик свједочиће 9. априла на суђењу бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу у Хагу.

О специјалном тужилаштву одредиће се Српска, а не ВСТС

Предсједник Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик рекао је да ће се Република Српска одредити о Специјалном тужилаштву, а не Високи судски и тужилачки савјет БиХ. „Било би добро да ВСТС-а уопште нема. Сва бламажа о правосудном систему проистиче одатле. Групе људи које су спремне да читав систем подреде групним и појединачним интересима нису од интереса за Републику Српску“, рекао је Додик коментаришући мишљење ВСТС-а да би било добро да се Специјално тужилаштво интегрише у републичко.

Додик је изразио трајно незадовљство радом судова и тужилаштава и нагласио да БиХ показује своју бесмисленост и на питању структуралног дијалога, јер она нема надлежност за провосуђе.

Без „Сејдић-Финци“ нелегитимни избори

Предсједник Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик рекао је да нема смисла учествовати у изборима који ће бити проглашени негелитимним, те да је могуће да се избори 2014. године и не одрже. Додик је истакао да су очигледна упозорења Европе да се неће признати легитимитет избора у БиХ 2014. године, уколико се не ријеши питање „Сејдић и Финци“.

„Можда ћемо се ми придружити том захтјеву за непризнавањем легитимитета, то и говори да БиХ и нема смисла, али сада смо заморче односа у Федерацији БиХ /ФБиХ/“, оцијенио је Додик.

Он је поручио да је Република Српска веома заинтересована да се ријеши проблем „Сејдић и Финци“ и да БиХ аплицира за кандидатски статус у ЕУ, али „пошто то изостаје и кошта, она ће у времену које долази јасно рећи свој став“.

Додик је рекао да је Српска могла, може и хоће одмах да изнесе приједлог за рјешење питања „Сејдић и Финци“ и дође до споразума који претходно треба да потпишу два ентитета у БиХ, те приступи измјенама Устава БиХ.

„Не знам детаље јучерашњег састанка странака из ФБиХ, али знам да 11. априла долази европски комесар за проширење Штефан Филе, када би се требали промовисати одређени договори. Биће ми жао ако се то не деси, али желим да се оградим од неуспјеха, Српска је била конструктивна и остаје на томе“, додао је Додик.

Он је поновио да је Српска једна изборна јединица и бира једног члана Предсједништва БиХ, а Федерација БиХ друга изборна јединица и бира два члана.

Додик је оцијенио да непостизање договора четири странке које чине парламентарну већину у Федерацији представља мрцварење и мучење и Републике Српске, које већ дуго траје.

„Због ове ситуације кренули смо у процес комплетне анализе о трошковима које имамо у БиХ и да ли нам то уопште треба. Немамо право да овдје трпимо губитке у времену опште кризе због туђег понашања, тако и око одлуке ‘Сејдић и Финци“, истакао је Додик.

Заштити државни интерес

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да се контролом у Фабрици глинице „Бирач“ желе заштитити јавни и државни интерес.“Бирач` није обична фабрика, него се заснива на природном богатству и њено нефункционисање може да представља проблем“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Предсједник Додик је истакао да је Влада Српске раније покушавала да обезбиједи несметано функционисање ове фабрике, жељела да заштити пласман и обезбиједи радна мјеста.

„Учинићемо све што је неопходно, од тога да се успостави сарадња са руководством до тога да се то руководство потпуно искључи и да Република Српска преузме управљање фабриком“, поручио је Додик.

Инспектори МУП-а, Пореске управе, Девизног инспектората и Републичке управе за инспекцијске послове, у складу са закључком Владе Републике Српске, од 2. априла врше контролу у Фабрици глинице „Бирач“.

С циљем заштите интереса Српске, запослених радника и одржавања процеса производње, Влада Републике Српске је именовала координациони тим, чији је задатак да предузме мјере ради финансијске консолидације и наставка пословања Привредног друштва „Бирач“ Зворник и његових повезаних лица-

Ново руководство у клиничком центру Бањалука

Предсједник Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик најавио је да ће Клинички центар Бањалука данас добити ново руководство и поручио да ова странка жели стабилна и јака јавна предузећа, те да неће оклијевати са смјенама.“СНСД је показао способност да веома ефикасно и брзо изврши реконструкцију Владе како би укупним процесима дао нову динамику и замах и у том погледу то чинимо и са јавним предузећима“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он истиче да СНСД има одговорност према овим процесима и да ће се понашати сходно политичким процјенама о томе шта треба да се учини.

Додик је рекао да у предузећу „Шуме Републике Српске“ нису разумјели заједнички састанак са премијером и лидерима коалиционих странака на којем је директорима дат рок од три мјесеца да дођу до позитивног пословања или ће у супротном доћи до смјена.

„Онима са великим губицима дали смо рок од шест мјесеци да послују позитивно и зато су имали нашу подршку“, навео је Додик.

Лидер СНСД-а истиче да су директори говорили само о подршци, али не и о преузетим обавезама и да су зато морали да оду.

„Нећемо оклијевати да оду још неки, свидјело се то некоме или не, а поготово опозицији, јер ми радимо због друштва, а не њих“, додао је Додик.

Он наводи да је опозиција „оплакивала“ и претходну Владу, а сада претходне директоре јавних предузећа. „Раније су говорили да им ти директори не ваљају, сада их оплакују, али њих нико ништа ни не пита, па да би скренули пажњу понешто и кажу“, рекао је Додик.

Он је додао да СНСД показује снагу заједно са коалиционим партнерима СП-ом и ДНС-ом, са којима има потпуно уравнотежену политику.

Архива