Додик: Подржаћемо одлуку руководства Србије

07.04.2013 Актуелно

„Међународна заједница поставља ултиматуме који су доказ понижења српског народа. Слична искуства смо много пута осјетили кроз ароганцију међународне заједнице“, рекао је Додик, оцијенивши да је дискредитовала Србију као чланицу УН зарад територије која није чланица УН.

Додик је нагласио да је све урађено мимо резолиције 1244 СБ УН.

„Овдје смо да станемо иза рудководства Србије, да позовемо на јединство. Вријеме никада неће опростити онима који нису у јединственом фронту одлуке. Ми смо за одбијање ултиматума, поготову према Србији“, истакао је Додик.

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је, након састанка са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, да ће Владе Србије сутра саопштити став о понуђеном рјешењу за Косово и да ће иза тог става стајати предсједник Републике и већина парламентарних странака.

Николић је рекао да ће то бити јединствен став цијелог државног врха и да, упркос томе што је држави у овом тренутку тешко, грађани треба да буду увјерени да је Србија у сигурним рукама, које неће да попусте.

„Ставове државног врха, који ће бити јединствен, саопштићемо сутра, што неће бити једноставно, јер то у Бриселу није била понуда, то је био ултиматум. Да може да се поправи може, да мора да се поправи, мора, јер под фирммом укидања паралелних иснтитуција, неко намерава да укине Србе као да су паралелни народ“, рекао је Николић.

Николић је нагласио да је Србија дужна да спроведе Резолуцију скупштине Србије или да оно што прихвати у дијалогу спроведе кроз институције Србије.

Србија је била убјеђена да преговара о датуму у којем ће почети да отвара врата Европске уније, навео је Николић и додао да је један од услова у томе било успостављање што бољих односа Београда и Приштине.

„Знате чега смо се све одрекли, али смо инсистирали на неким надлежностима које српска заједница мора да има. Наишли смо на зид, и то је личило на преговоре о независности Косова и Метохије, а нико у Србији није за то задужен и неће о томе да преговара, али хоће о томе како ће српска заједница тамо да живи“, рекао је Николић.

Николић је рекао и да се тренутно не рјешава само проблем Србије, већ у ширем контексту, српског народа на Балкану.

Он је навео и да је Србија у разговору с делегацијом Републике Српске, коју је предводио предсједниик Милорад Додик, наишла на потпуно разумјевање у таквим ставовима, да је жеља два руководства да Србија Република Српска даље напредују.

„Имаћемо заједничке подухвате у многим сферама. Наступаћермо заједно на многим трижиштима и мислим да ћемо заједницски да се боримо за циљеве које смо прокламовали својим уставима и обећали својим грађанима“, рекао је Николић.

Разговорима делегација Србије и Републике Српске, поред Николића, присуствовали су и премијер Ивица Дачић и први потпредсједник Владе Александар Вучић. У делегацији Републике Српске налазе се предсједник Милорад Додик, премијер Жељка Цвијановић и предсједник парламента Игор Радојчић.

ЗА СРПСКУ НЕПРИХВАТЉИВО ПОКРЕТАЊЕ ИЗАЗОВА У ВОЈВОДИНИ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је за Српску неприхватљиво да се у овом тешком тренутку око Косова покрећу нове дилеме и изазови, као што се то сада чини у Војводини.“Противимо се настојању да се у овом тренутку покрећу нове дилеме и изазови, као што се то чини у Војводини, и позивамо да се одбаце те политике и ојача српска држава“, рекао је Додик на заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Србије Томиславом Николићем, након састанка државног врха Србије и Српске.

Додик је рекао да је интерес Републике Српске јединствена и моћна Србија, те да су неприхватљиви сви процеси који иду у правцу њеног слабљења и дезинтеграције.

„Ова политичка борба за нас је неприхватљива у овом тренутку, неприхватљиво је оно што се дешава у Војводини. Институције Србије и Војводине то треба да одбију врло снажно“, рекао је Додик.

Предсједник Владе Војводине Бојан Пајтић најавио је јуче да ће Скупштина Војводине на наредној сједници у сриједу, 10. априла, донијети декларацију о заштити уставних и законских права Војводине.

„Покрајински парламент ће донети декларацију о заштити уставних и законских права АП Војводине, јер велика већина грађана јасно види да се та права не поштују и повређују. То најдиректније утиче на интересе грађана Војводине. Нарушавају се и раније стечена права, што је незабележено у модерној европској пракси“, наводи Пајтић.

Архива