Додик: Не бих прихватио понижавајући ултиматум за Косово

05.04.2013 Актуелно

То је, прецизирао је он да Србија реинтегрише општине са српском већином на сјеверу Косова у Косово.
„То је понижавајући ултиматум који је међународна заједница дала. Драго ми је да нисам одговоран за то, али да јесам сигурно не бих пристајао на тако понижавајуће и уцјењујуће разговоре, у којима се само може десити да испуните жеље Хашима Тачија и осталих из Приштине на штету Србије и српског народа“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је изјавио да је међународна заједница понизила Србију и српски народ када је ријеч о Косову и многим другим мјестима и да то наставља да чини не желећи да призна реалност на Косову.
„Не знам шта ће руководство Србије учинити, али шта год званични органи Србије учине, ми ћемо то подржати, свидјело нам се то или не. Увјерен сам да руководство Србије данас има огромне дилеме, ради се о забрињавајућој ситуацији, јер се не покушава уважити интерес српске националне заједнице и српске државе на овим просторима“, нагласио је Додик.

Он је истакао да је зато примарни задатак очувати и ојачати државност Републике Српске на миран начин.
„Желимо што већи степен самосталности да би једног дана Српска била самостална…Остаје се при политици непризнавања Косова. Прије Србије ништа тамо нећемо признати и вјерујем да Србија никада неће признати независност Косова“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, међународна заједница прекршила је Резолуцију 1244 Савјета безбједности УН.
„Међународна заједница није се понашала у складу са обавезама Повеље УН која гарантује територијални интегритет земаља. Србија је члан УН, а Косово није, а међународна заједница је, на штету члана УН, стала на страну онога ко није члан“, истакао је Додик.

Архива