Цвијановић: Влада има механизме да ријеши стање у Бирчу

11.04.2013 Актуелно

„Заједно ћемо радити и пружити подршку стечајном управнику, с циљем очувања радних мјеста, производње и санкционисања криваца“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је на данашњем састанку чланова Координационог тима за наставак пословања Фабрике глинице „Бирач“ са стечајним управником Лазом Ђурђевићем разговарано о томе како тече стечајни процес, како обезбјеђивати сировину, везе са купцима, задржати функционисање Фабрике.

„Биће овђе много препрека, неке од њих смо идентификовали, неке ће се вјероватно временом појављивати, али у принципу јако је битно да се зна ко је кривац и да се зна шта су циљеви“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је Влада Српске за то да се рјешава комплетан статус радника и да ће све што буде у моћи Владе да се уради, и бити урађено.

На питање новинара зашто се чекало оволико година па да се нешто предузме, Цвијановићева је рекла да је могуће да је у протеклих 12 година и дошло до стварних пропуста, можда и радећи неке ствари са најбољим циљем и у најбољој намјери.

„Оно до чега је Влада на чијем сам челу дошла јесу сазнања да никако неће моћи овако да иде, да су проблеми далеко већи од предвиђених, да је долазило до страшних злоупотреба. Владе су интервенисале, помагале, омогућавале да се настави са процесом производње, а они који су за то криви то су све више злоупотребљавали и извлачили новац који припада Републици Српској“, рекла је Цвијановићева.

Она је закључила да оно што припада Српској, остаје у Српској, има да јој буде враћено, те да права радника треба да буду задржана.

Начелник општине Зворник Зоран Стевановић рекао је да су све теме које су требале бити на дневном ред потиснуте у страну и да се на састанку у општини само разговарало о проблемима „Бирча“.

„Најважније је да стечај у овој фабрици формално-правно успије, да континуитет производње буде настављен, да људи не остану без посла и да редовно примају плате, те да ново руководство које буде постављено у ‘Алумини’ и ‘Механици’ /предузећа из групације Бирач/ и осталим зависним предузећима уколико их има, нађе рјешења да се послује позитивно и да се радници из ‘Бирча’ упосле у ‘Алумини’ и ‘Механици'“, рекао је Стевановић.

Стечајни управник „Бирча“ Лазо Ђурђевић подсјетио је да је стечајни поступак отворен 8. априла, те да су у том року радили на ономе што је закон предвидио, да се наилази на проблеме, али да се они рјешавају.

„Мислим да стечајни поступак иде у свом правцу, а о томе сам информисао и представнике Владе који су дали подршку и обећали помоћ уколико буде проблема“, рекао је Ђурђевић.

Он је нагласио да је стечајни поступак отворен само над АД „Бирач“, а не и над осталим предузећима из групације „Бирач“, те да за сада не може да говори нешто више о томе какво је стање у фабрици, јер није успио да извршим увид у књиговодстену документацију.

Ђурђевић је навео да је Законом о стечајном поступку прописано да сваком раднику престаје уговор о раду даном отварања стечаја. „А сада сте добили информацију од предсједника Владе да ти радници неће остати без посла, већ ће се наћи начин да се то премости. Они нису на Бироу за запошљавање, у јавности је било информација да су радницима закључене књижице, али нису, што може да се и провјери“, рекао је Ђурђевић.

Он је додао да нико не може предвиђети колико дуго ће трајати стечајни поступак, посјетивши да су у тренутку отварања стечаја у фабрици била 304 радника.

Премијер Српске Жељка Цвијановић и министри финансија Зоран Тегелтија и индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић прво су се у Зворнику састали са руководством општине Зворник, на челу са начелником општине Зораном Стевановићем, а потом одржали састанак у Фабрици глинице „Бирач“.

Архива