Цвијановић: СДС и ПДП узалудно дижу опозициону галаму

03.04.2013 Актуелно

„Они имају право и могу да позивају у своје редове било кога, али када су ‘Шуме Српске’ у питању, у тој фирми идентификовали смо људе којима су постављени јасно прецизирани задаци шта треба да раде у наредном периоду. Ти људи су се прихватили посла и с њима је направљен ходограм како ћемо се кретати. Они су се обавезали да ће резултате које Влада од њих очекује произвести у договореном року“, рекла је Цвијановићева новинарима.

Друга ствар, подсјетила је она, јесте то да смо хтјели да претходном менаџменту пружимо могућност да покаже више вјештине и креативности и да крене путем нове логике у овом предузећу, а то значи да уколико постоје, а постоје вишкови радника, онда добар менаџмент треба да нађе најбољи начин да упосли те раднике, а да тек послије тога размишља о евентуалном отпуштању вишка запослених.

Премијер Српске је нагласила да је у програмима који су Влади Српске представили смијењени директори у „Шумама Српске“ отпуштање радника било у првом плану, због чега им је јасно речено да то треба да буде посљедња мјера, кад више не буде било никаквог другог рационалног рјешења.

„Влада Српске не одустаје од намјере да уведе ред у област шумарства, иако је веома свјесна тежине и комплексности организационе структуре предузећа, али исто тако опредијељени смо да заједно са њима, дакле Управом и Наџорним одбором, даље поступамо“, рекла је Цвијановићева.

Она је поновила да позив СДС-а Галићу сматра неозбиљним, јер, како је рекла, СДС покушава да направи причу да је „Влада предузела нешто против некога, а тај неко је сад жртва“.

„Нема овђе никаквих жртава нити политичке хајке. Ми, једноставно, желимо да произведемо добар резултат. Те и сличне изјаве, попут оних из ПДП-а да ‘добро звучи оно што говори министар унутрашњих послова Српске, али ми њему не вјерујемо док се то не реализује’, нису ништа друго него велика опозициона галама која не носи ништа“, истакла је премијер Српске.

Цвијановићева је закључила да Влада Српске све своје најављене мјере и активности проводи због грађана и побољшања у свим секторима живота и рада у Српској, а не да би удовољила опозицији.

У „Шумама Српске“ у понеђељак, 1. априла, именовано је ново руководство. Наџорни одбор „Шума Српске“ прихватио је мандате које су Влади Српске на располагање ставили чланови управе овог предузећа и за в.д. генералног директора именовао Раденка Лакетића, умјесто дотадашњег в.д. директора Јакова Галића.

OHR не треба ни у шта да се мијеша!

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас да OHR не треба ни у шта више да се мијеша, па тако ни у активности Владе Српске која је донијела Уредбу о утврђивању регистрационог подручја за одређивање јединственог матичног броја грађана /ЈМБГ/.

– Период или фаза у којој је постојала интервенција OHR-а или међународне заједнице је далеко из нас. Ми смо предузели одређене конкретне кораке с циљем санирања штете која нам је нанесена лошим стањем на нивуу БиХ. Кад год треба да рјешавате практична питања од интереса за грађане, они на том нивоу ништа не чине, ништа се тамо не рјешава – констатовала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, у безброј случајева када је требало да се покрену ствари од виталног значаја за стварне потребе грађана, обавезно је изостао било какав договор на нивоу БиХ.

Као примјере за то Цвијановићева је навела одсуство договора о „плавом дизелу“ и кршење права пензионера из Српске у Федерацији БиХ.

– С тим у вези, Влада је одлучила да интервенише на овај начин и да за наше бебе обезбиједи да добију матичне бројеве, јер нам је циљ да обезбиједимо да сви наши грађани уживају права која им припадају – рекла је премијер Српске новинарима данас у Фочи.

Влада Републике Српске донијела је јуче Уредбу о утврђивању регистрационог подручја за одређивање јединственог матичног броја грађана, којом се утврђује начин одређивања јединственог матичног броја грађана у Републици Српској.

Архива