Цвијановић: главни проблем је договор у ФБиХ

11.04.2013 Актуелно

„Што се тиче Српске, она је низ година форсирала ово питање и дала најједноставнију формулу за његово рјешење. Том формулом постиже се све оно што је захтјев постављен одлуком Суда“, истакла је Цвијановићева и додала да и за ФБиХ постоји рјешење које може да буде веома ускладиво са рјешењем Српске.

Према њеним ријечима, на састанку у Бриселу достигнут је одређени ниво и консензус о одређеним питањима и изненађујуће је и обесхрабрујуће да су многи учесници тог састанка то почели да интерпретирају на другачији начин.

„Сагласност је постигнута до одређеног нивоа и остало је да буде урађено оно што се зове ‘математиком'“, истакла је Цвијановићева.

Наглашавајући да су Српска и СНСД потпуно опредијељени да се ради на европским питањима, она је рекла да је Република Српска уложила веома много напора на европском путу и одрадила је и одрађује неке ствари које ће је чекати у будућниости.

Цвијановићева је истакла да је за Српску веома важан механизам координације, што читав низ година покушава да стави на дневни ред као веома важно питање.

„Веома је важно да се ‘Сејдић-Финци’ и механизам координације једнако третирају и иду руку под руку, зато што кад отклоните формални недостатак остаје проблем како се ви у ствари крећете према Европи“, рекла је Цвијановићева.

Архива