Враћање мандата логично након избора нове Владе

24.03.2013 Актуелно

„Пошто сам сматрала да је то логично, тражила сам и добила подршку СНСД-а и коалиционих партнера ДНС-а и СП-а, након чега је Влада и затражила од директора да јој ставе на располагање своје мандате“, објаснила је Цвијановићева.

Она је најавила да ће од средине седмице већ кренути разговори са руководствима ових предузећа, као и детаљне анализе свих сектора, да би се у најскорије вријеме предузеле потребне мјере, нагласивши да је то договорено као заједничка активност сва три коалициона партнера.

„Предмет анализе биће и реализација започетих инвестиција, те идентификација сопствених могућности за улагање“, напоменула је Цвијановићева.

Она је рекла да је након три састанка на којима је анализирано стање у здравству, дефинисан почетни сет мјера како би се ишло у правцу превазилажења проблема, као и да су започети разговори у вези са активностима Пореске управе.

Цвијановићева је рекла и да ће Влада, како је и најављено, до краја мјесеца измирити обавезе за подстицаје у пољопривреди за протеклу годину од 28 милиона КМ, а да ће од сљедеће седмице почети и разговори о пољопривредном сектору.

„Паралелно с тим одвијаће се и активности на реформи јавне управе, а министарства и јавне службе су већ добиле задатак да припреме податке о неријешеним предметима и захтјевима било које врсте који нису ријешени у предвиђеном року, како би се евентуално направила прераспођела кадрова унутар служби, и након њиховог рјешавања обезбиједила апсолутна ажурност у поступању, а јавна управа у потпуности била на услузи грађанима и привреди“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је неколико министарстава добило задатак да раде на припреми нацрта програма и мјера за јачање институционалних механизмама за борбу против корупције, као и процедура за повећање транспарентности пословних и финансијских операција у јавном сектору.

Предсједник Владе је најавила и да ће се ићи у правцу израде социјалне карте становника, те да би Влада требало да разматра приједлог овог пројекта и да се о њему изјасни на једној од својих наредних сједница.

Цвијановићева је рекла да је један од приоритета и „флексибилан акциони план за запошљавање којим се обезбјеђује подршка различитим иницијативама које подстичу запошљавање“ и додала да је Влада опредијељена да помоћ буде усмјерена у привреду.

Она је рекла да ће ускоро услиједити и разговори на тему растерећења привреде у реалним оквирима.

На питање да ли рад викендом постаје пракса, Цвијановићева је одговорила потврдно, појаснивши да ће се убудуће вјероватно одвијати на различитим локацијама.

Упитана да прокоментарише и увођење праксе претходних консултација са страначким руководством, Цвијановићева је рекла да жели да чује мишљење највиших функционера СНСД-а који су, уз то, и високи функционери Републике Српске или БиХ.

„Нисам слободни стријелац, већ дио тима. Наставићу да се с њима консултујем, као и да обавјештавам или тражим мишљење и коалиционих партнера, јер је то природно, нормално и логично“, истакла је Цвијановићева.

Коментаришући недавни састанак политичких лидера у Бриселу о провођењу одлуке „Сејдић-Финци“, којем је и сама присуствовала, Цвијановићева је рекла да је то први пут да су неке ствари дефинисане као прихватљиве за све учеснике парламентарне већине на нивоу БиХ, али да је јасно да изазов представљају и оне ствари које тек треба дефинисати међу лидерима у Федерацији БиХ.

„Ако би требало да изнесем своју импресију онда би то гласило – видим далеко већу шансу за успјех него раније“, рекла је Цвијановићева, додавши да је свјесна и отежавајућих околности због односа између појединих странака у Федерацији БиХ.

Цвијановићева је констатовала да вишегодишњи застоји у рјешавању питања као што су провођење одлуке „Сејдић-Финци“ или дефинисање механизма координације нису никада зауставили активности Владе Републике Српске, нити умањиле њен интерес да се бави европским питањима.

Она је подсјетила да је нова Влада разматрала извјештај о реализацији Акционог плана за усклађивање домаћег законодавства са прописима Европске уније и да ће и убудуће наставити са преузимањем европске регулативе.

Цвијановићев је додала и да ће се интензивирати припреме за нови начин програмирања помоћи, који ће бити на снази од 2014. године, а то значи „оспособљавање владиних капацитета за такозвану нову ИПА“.

Она је рекла и да је дефинисан „разуман приједлог механизма координације који одговара реалности“ и да се нада да ће га прихватити и „они из ФБиХ који су изразли резерве према том приједлогу“.

Цвијановићева је појаснила да дефинисани приједлог омогућава на Уставу засновану интеракцију различитих нивоа власти у процесу европских интеграција и најавила да ће приједлог механизма координације, с обзиром на недавне кадровске промјене, разматрати и нова Влада Републике Српске.

Предсједник Владе је закључила да ће европска агенда остати један од приоритета Владе, нагласивши да жали што остали нивои власти у БиХ нису показали исти интерес да развијају капацитете и унапређују знање о свему оном што их чека у процесу приближавања Унији.

Она је појаснила да за Владу Републике Српске европски пут има двојако значење.

„Прво, то значи кретање ка чланству у Унији, која ће у вријеме нашег уласка изгледати другачије него сада, а то значи да морамо пажљиво пратити сваку трансформацију до које ће евентуално долазити у ЕУ. Други аспект је тај што усвајамо праксе које су добре за наше друштво, а управо ће нам и те праксе помоћи да ријешимо сопствене слабости“, закључила је предсједнк Владе Жељка Цвијановић у интервјуу Срни. /крај/

Архива