Срђан Мазалица: Тужилаштво за специјалне нагодбе

24.03.2013 Актуелно

– Не ради се о yепарошима већ о најтежим видовима криминала и корупције у Републици Српској. Покушаћемо кроз измјене закона на нивоу БиХ, да тражимо већу одговорност тужилаца и судија на њихво рад – рекао је Мазалица говорећи о Извјештају о раду Спацијалног тужилаштва који је на дневном реду сједнице НСРС која се наставља сутра.

Он је рекао да тужилаштво има обезбијеђена сва средства и механизме за обрачун са криминалом.

Мазалица је рекао како у посљедње вријеме одређени политичари покушавају наметнути причу да је Специјално тужилаШтво под контром СНСД-а, што је нетачно и некоректно.

– СНСД јесте иницирао законе и оснивање тог Тужилаштва, али скупштинска већина у РС не учествује у избору тужилаца. Апсолутно је некоректно да се нечије ослобађање и нагодбе са Специјалним тужилаштвом приписују СНСД-у – истакао је Мазалица.

Он је поставио питање у  чијем интересу је онда радило Специјално тужилаштво када је 19. маја 2009. године донијело Наредбу о неспровођењу истраге против лидера ПДП-а Младена Иванића, Миленка Врачара, Симеуна Вилендечића и других особа у предметима приватизације „Кристал банке“, „Бањалучке банке“ и „Развојне банке“.

– Треба поставити питање да можда Специјано тужилаштво не ради у интересу неких других политичких партија. Нагодило се и са неким лицима која су процесуирана за трговину људима и проституцију, која су блиска неким другим политичким партијама, а то сигурно није СНСД – рекао је Мазалица и подсјетио да је у том случају Специјално тужилаштво вршило притиске и на  новинаре.

– Кршећи Кривични закон РС, члан 146, позивали су на разговор главну и одговорну уредницу „Гласа Српске“, тражећи од ње да буде свједок у том случају због изјаве коју је дала у једној тв емисији. Непримјерено је да се на тај начин врши притисак на медије – нагласио је Мазалица и позвао тужилаштво да наводе из медија користе на начин да процесуирају одређене случајеве који се проблематизују у њима, а не да врше притисак на новинаре крше слободу медија и застраћују јавност у РС.

Говорећи о закључку Владе РС да директори јавних предузећа и установа доставе Влади мандате на располање, Мазалица је казао да тај рок истиче данас.

– Од уторка креће процес разговора са директорима. Неки директори ће вјероватно бити смијењени у наредном периоду, а неким треба оставити рок од три до шест мјесеци како би представили план рјешавања нагомиланих проблема – казао је Мазалица и додао да по питању евентуалне кривичне одговорности, истражни органи треба да испитају све сумње у несавјесно пословање.

Фландрија

Мазалица је истакао важност посјете представника парламента Фландрије Републици Српској.

– Федерални систем у Белгији је сличан БиХ, а важно је да су регије те које одлучују које надлежности ће вршити унија. У БиХ ентитети носе најважније надлежности и уз њихов договор се надлежности требају преносити на ниво БиХ – рекао је Мазалица и додао да би се и у креирању механизма координације у вези са питањима ЕУ БиХ требала угледати на Белгију.

Архива