СНСД: Размотрити алтернативне могућности у вези са ММФ-ом

30.03.2013 Актуелно

Он је додао да је неусвајање закона о повољнијем пензионисању припадника борачке популације ФБиХ угрозило стендбај-аранжман са ММФ-ом, при чему касни транша кредита која је на реду.

Радојичић је појаснио да се аранжман односи на цијелу БиХ, а уколико ФБиХ не изврши обавезе средства неће бити дозначена ниједном ентитету, што значи да Српска из других извора мора да затвори буџет за ову годину и Министарство финансија и Влада Српске имају обавезу да предложе алтернативна рјешења која би била финансијски одржива и реална.

Радојичић је рекао да је договорено и да хитно буде ријешено питање субвенција за пољопривреду и дугове из 2012. године.

– Средства су оперативна и у наредним данима биће сукцесивно исплаћивана, с обзиром на то да је ријеч о 40.000 корисника који имају дугове из прошле године. Сигурно је да ће бити потребно неколико дана, али двадесет и нешто милиона КМ требало би да буде исплаћено сљедеће седмице онима који тај дуг имају – рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци након састанка.

Члан Извршног одбора СНСД-а Зоран Тегелтија рекао је да за Српску блокада у вези са ММФ-ом није изненађење, јер је током посјете Мисије било јасно да ће бити потешкоћа, иако су из ММФ-а били коректни према ФБиХ са захтјевима који нису били радикални, али закон опет није усвојен.

– У овом тренутку још није дошло до прекида аранжмана, већ одгађања доношења одлуке у ФБиХ. Надамо се да ће та одлука бити донесена почетком априла и да ће се аранжман наставити. Ово угрожава динамику прилива финансијских средстава из ММФ-а, јер у буџету Српске постоје задужења која су везана за сервисирање дуга према ММФ-у – додао је Тегелтија.

Он је подсјетио да је Српска у овој години већ платила двије транше ММФ-у, а није добила средства.

– Вјероваћемо да ће ФБиХ успјети да испуни услове, али тражићемо и нове изворе да не бисмо дошли у ситуацију да у посљедњем тренутку не можемо обезбиједити потребна средства у вези са буџетом – појаснио је Тегелтија.

Коментаришући темпо нове Владе, Тегелтија је рекао да је рад суботом организован ради усаглашавања унутар странке и одређених ресорних министарстава о неким питањима.

На иницијативу предсједника Владе Републике Српске Жељке Цвијановић у Административном центру Владе Српске у Бањалуци данас је одржан састанак премијера са највишим руководством СНСД-а.

Састанку су присуствовали лидер ове странке и предсједник Српске Милорад Додик, потпредсједници СНСД-а Игор Радојичић и Нада Тешановић, предсједник Извршног одбора СНСД-а Небојша Радмановић, те члан Извршног одбора СНСД-а Зоран Тегелтија и члан Главног одбора странке Жељко Ковачевић.

Федерални парламент још није усвојио закон о повољнијем пензионисању припадника борачке популације ФБиХ, што је кључни услов да БиХ добије трећу траншу кредита ММФ-а.

Рок за усвајање овог закона истиче сутра, међутим у ФБиХ тврде да ће рок бити пролонгиран.

У наредна два дана наћи рјешење о питању матичних бројева грађана

На састанку премијера Републике Српске Жељке Цвијановић са највишим руководством СНСД-а договорено је да у наредна два дана у Влади Српске буде предложено правно одрживо и практично проводиво рјешење о питању матичних бројева грађана, рекао је потпредсједник СНСД-а Игор Радојичић.

– То значи да Република Српска неким својим прописом регулише ово питање и да службеници на терену могу издавати легално матичне бројеве новоређеној дјеци, јер су веома мале шансе да на нивоу БиХ буду договорене измјене овог закона – појаснио је Радојичић.

Он је рекао да су на састанку са Цвијановићевом одржане консултације у вези са матичним бројевима, јер је тренутна ситуација на терену неодржива и крше се права дјеце у основном облику.

Радојичић је подсјетио да новорођенчад већ извјесно вријеме не могу да добију јединствени матични број, с обзиром на то да је члан пет Закона о јединственом матичном броју грађана БиХ обрисан и не могу бити издавани нови матични бројеви.

– Новорођенчад не могу добити матични број, па ни здравствену књижицу, нити путне исправе, чиме се угрожава и право на лијечење и здравствено осигурање и све остало, што се на терену превазилази на начин који је на граници легалног – рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци након састанка.

Према његовим ријечима, Република Српска има обавезу да регулише то питање, с обзиром на то да је тренутна ситуација на нивоу БиХ неодржива, након два покушаја усвајања измјена и допуна Закона о јединственом матичном броју грађана БиХ, јер политичке партије из Федерације БиХ не прихватају уставно уређење БиХ.

– Спорна је једна цифра у одређеном матичном броју која треба да се веже са мјестом рођења, а странке из ФБиХ не прихватају да постоје ентитети, кантони и дистрикт, већ траже вјештачке начине да би се та цифра генерисала и везала за непостојеће регије или нешто друго, што је за нас неприхватљиво – појаснио је Радојичић.

Он је нагласио да ово питање не треба да рјешава OHR, а ако на нивоу БиХ нема сагласности, Српска има своје уставне надлежности у којима може да рјешава одређена питања.

Радојичић је истакао да је ургентно и рјешавање проблема у „Шумама Републике Српске“, јер је пуно вршилаца дужности, пуно незвршених конкурса, те је ситуација на појединим позицијама најлошија.

Архива