Савић: Кандидат СДА апсолутно неприхватљив

10.03.2013 Актуелно

Савићева је на редовној конференцији за новинаре СНСД-а у Бањалуци рекла да ће имена кандидата за министре мандатар Жељка Цвијановић први пут саопштити на посебној сједници Народне скупштине Српске, заказаној за 12. март.

„Желимо да захвалимо свима који су учествовали у консултацијама, а уједно се, у име СНСД-а, извињавам свима чија су имена медијским и другим спекулацијама помињана као имена потенцијалних министара, иако је ријеч о људима који са тим немају никакве везе“, рекла је Савићева, која је и портпарол СНСД-а.

Она је навела да је веома важно што су у вријеме припрема за избор нове владе све институције Републике Српске несметано функционисале, што доказује институционалну стабилност Српске.

Савићева је оцијенила да је опозиција, недоласком на консултације код мандатара, пропустила прилику да каже своје ставове и приједлоге, показујући тако свој однос према грађанима Српске и заштити њихових интереса.

Она је додала да су опозиционе странке показале неодговорност према грађанима Српске на састанку који су одржали раније ове седмице, на којем се, како је рекла, ништа конкретно осим галаме није могло чути.

Према њеним ријечима, у јавности су евидентни и бројни непримјерени коментари на рачун пола мандатара за састав нове владе Српске.

„Веома је непримјерена и критика на рачун некога ко још није добио прилику да се својим радом докаже и покаже, те је сама дискриминација по основу пола непримјерена за једно демократско друштво“, рекла је Савићева и додала да се у многим европским земљама жене налазе на веома битним и важним државним функцијама.

Потребан разговор са СДС-ом

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Душица Савић рекла је да је потребно да СНСД и СДС разговарају о наставку заједничког ђеловања на нивоу БиХ.“СНСД је априори на линији заштите интереса Републике Српске на нивоу БиХ и на тој линији ће и остати“, рекла је Савићева на конференцији за новинаре СНСД-а у Бањалуци.

Према њеним ријечима, један од предмета разговора двије странке биће и закон о царинској тарифи БиХ.

Савићева, која је и портпарол СНСД-а, није прецизирала када ће разговори са СДС-ом бити одржани, истичући да је у овом тренутку приоритетан избор и програм рада нове владе Српске.

Она је оцијенила да ситуацију додатно компликује чињеница да СДС опозиционо ђелује на нивоу Републике Српске и да користи сваку прилику да упути критике на рачун СНСД-а.

У контексту сарадње са СДС-ом на нивоу БиХ, Савићева је нагласила да је СНСД од 2006. до 2010. године успио да очува позицију Републике Српске.

Она је подсјетила да је 2010. године потписана платформа о заједничком ђеловању са СДС-ом ради заштите интереса Српске у органима БиХ, истичући да је СНСД у потпуности поштовао потписану платформу.

На питање новинара о евентуалном одгађању избора у БиХ, планираних за наредну годину, због изборног закона и одлуке „Сејдић-Финци“, Савићева је истакла да је то једно од питања којим ће се СНСД бавити у наредном периоду, након завршетка процедуре именовања владе Републике Српске.

„СНСД је опредијељен да се испуне услови које од нас тражи ЕУ. Очекујем да ће све ово бити ријешено и да избори 2014. године ниједног тренутка неће бити упитни“, рекла је Савићева

Архива