Остаје платформа СНСД-СДС

28.03.2013 Актуелно

Најуже руководство СНСД-а и СДС-а предвођено лидерима Милорадом Додиком и Младеном Босићем на састанку у Бањалуци анализирали су досадашње провођење платформе и изразили опредјељење да се она додатно ојача.

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је да су овим послали јасну поруку да су спремни да страначке и друге интересе ставе са стране зарад интереса РС.

– Настављамо заједно да радимо и поред разлике у политичким ставовима. Заједнички рад на платформи допринио је јачању позиције РС, а заједнички наступ на нивоу БиХ може само додатно да ојача Српску. То нас и доведло у позицију да наставимо даље, елиминишемо све проблеме у процедурама или онога што је био проблем или предмет неспоразума између ове двије странке у протеклом периоду – рекао је Додик.

Нагласио је да је на састанку договорено да се формира координационо тијело између СНСД-а и СДС-а које би чинила три министра из Савјета министара БиХ и представници клубова ових странака, који би радили на усаглашавању одређених питања како не би било проблема приликом гласања.

– Јавне презентације морају бити усаглашене – истакао је Додик и нагласио да платформа треба да буде дугорочна и да постане традиција.

Додик је најавио да ће се овакви састанци одржавати свака три мјесеца и да не смије да буде оних који ће дјеловати изван оног што је договорено у платформи.

Лидер СДС-а Младен Босић потврдио је да ће ове двије странке наставити да заједно наступају на нивоу БиХ.

– На састанку су разјашњене одређене несугласице које су у протеклим данима биле активне између ове двије странке. Договорено је како ће се даље дјеловати на нивоу БиХ, како се не би дешавале ствари које су раније угрожавале платформу – рекао је Босић и додао да ће задатак координационог тијела које ће бити формирано бити да у раној фази договори и усагласи ставове РС.

– Овим смо показали да су интереси из РС виши од других – рекао је Босић.

У делегацији СНСД-а, осим Додика били су Жељка Цвијановић, Игор Радојичић, Небојша Радмановић, Никола Шпирић и Милорад Живковић. Делегацију СДС-а, поред Босића чинили су Предраг Ковач, Огњен Тадић, Мићо Мићић, Дарко Бабаљ и Мирко Шаровић.

Царине и попис

Делегације СНСД-а и СДС-а разматрале су и актуелна питања на нивоу БиХ, као што је улога и дјеловање Уставног суда БиХ, Закон о матичном броју, спровођење пописа становништва, као и расподјелу војне и државне имовине.

Додик је најавио да ће идућих дана бити формирано стручно тијело које ће радити на закону о Уставном суду БиХ који ће бити упућен у парламентарну процедуру. На састанку је било ријечи и о Закону о царинским тарифама на нивоу БиХ о којем је раније било доста препирки између СНСД-а и СДС-а, а Додик је казао да су представници странака разјаснили ову ситуацију.

Казао је да за попис становнишва мора бити маркирана међуентитетска линија, јер без ње попис неби био валидан.

Архива