Мајкић:Федерација блокирала све процесе у БиХ

31.03.2013 Актуелно

Мајкићева је нагласила да је Република Српска урадила све што је могла и што је од ње тражено у овом процесу, од настојања да буде маркирана међуентитетска граница до достављања NATO-у потребне докукментације и описа границе,  али да је и даље проблем у ФБиХ.

– ФБиХ не пристаје ни на разговоре. Ако се све не ријеши до краја маја нећемо имати попис – рекла је Мајкићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Истакла је да ФБиХ обилује политичком неодговорношћу што се показало и на блокади транше Међународног монетарног фонда и Закону о јединственом матичном броју.

Говорећи о уништавању муниције и минско-експлозивних средстава на полигону у Гламочу, Мајкићева је казала да је затражила да се испита квалитет воде и земље с обзиром да се уништавање обавља методом отворене детонације.

– Стање је крајње алармантно и мора се наћи рјешење – рекла је Мајкићева и позвала Министарство одбране БиХ да изради анализу и достави је Парламенту БиХ.

Осудити злочине на свим странама

Душанка Мајкић такође је изјавила данас да нема селективне правде и да се требају осудити злочини на свим странама. Она је рекла да поједине политичке странке из Федерације БиХ покушавају да на то питање гледају селективно и да зато нема договора о том питању.

Мајкићева је нагласила да треба осудити све злочине и оне који су чинили злочин, без обзира из којег народа долазе.

„Ако је ико говорио о убрзању хашких процеса и да ти процеси трају недопустиво дуго, онда је то говорио СНСД“, навела је Мајкићева, реагујући на иницијативу коју су у парламентарну процедуру упутили посланици Представничког дома из Странке за БиХ.

Они траже да се осуди злочин над Бошњацима почињен у Сребреници, као и да се убрзају „најважнији хашки процеси.

Архива