Додик: Побиједила политика Републике Српске

22.03.2013 Актуелно

Предсједник Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик изјавио је да је на данашњем састанку у Бриселу побиједила политика коју је заступала Република Српска и којом је она одбранила свој став у вези са провођењем одлуке „Сејдић-Финци“.“Наш став је јасно прихваћен и од других и у том погледу нема више дилема.

Ми смо били досљедни у свом политичком ставу у вези са провођењем одлуке „Сејдић – Финци’ и то је данас у Бриселу и прихваћено. Било је много насртаја у прошлости на наше право да бирамо, тражили су различите ствари кроз причу симетрија и асиметрија, али ми смо били увијек прецизни и јасни, као и данас“, нагласио је Додик.

Лидер СНСД-а је додао да је и даље остао проблем Федерације БиХ /ФБиХ/ и модела за избор два члана Предсједништва БиХ.

„Они треба да изгубе етнички предзнак, тако да се тражи механизам који ће обезбиједити да то не буде из једног народа и да један народ другоме не бира представника. То шта се у ФБиХ дешава нас наравно мање интересује. У сваком случају морам да укажем на помак у чињеници да су федерални представници, осим СДА, коначно пристали да кантони представљају изборне јединице за избор чланова Предсједништва и остало је да се још неком математиком види како заштитити одређена права“, рекао је Додик.

Он је нагласио да се политика консензуса о томе на који начин приступити имплементацији одлуке „Сејдић-Финци“, коју је Република Српска утврдила прије неколико година, те упорност да брани такве ставове, на крају дефинитивно потврдило као исправна.

„Ми ћемо наставити са нашом активности и спремни смо да се у том дијелу о којем говоримо потпише споразум о промјенама Устава између два ентитета као страна потписница Дејтонског споразума, односно страна које су прихватиле дејтонски Устав“, истакао је Додик.

Он је изразио мишљење да у ФБиХ сада постоји одлучна позиција и већина која би даље требало да настави са разговорима о овој теми, те да ће 11. априла на састанку у Мостару дефинитивно бити ријешено питање „Сејдић-Финци“.

„Српска је одбранила свој став и нема разлога за незадовољство у том погледу. Очигледно је да је јединствен наступ на важним питањима од највеће помоћи и највећег интереса за саму Републику Српску и то је оно што смо манифестовали данас и што ће вјероватно бити манифестовано и на другим кључним питањима од значај за Српску“, закључио је Додик, који је и предсједник Српске.

Лидери седам водећих политичких партија из БиХ данас су у Бриселу разговарали са генералним директором Дирекције Европске комисије за проширење Стефаном Санином о провођењу одлуке Европског суда у предмету „Сејдић-Финци“.

Данашњи састанак у Бриселу послужиће као припрема за наредни дијалог на високом нивоу о процесу приступања између ЕУ и БиХ, који ће бити одржан 11. априла у Мостару, а чија ће централна тема бити политички споразум у предмету „Сејдић-Финци“ и временски оквир за његово провођење.

Архива