Цвијановић: Српска трајна категорија

14.03.2013 Актуелно

Она је за Радио–телевизију Републике Српске рекла да је неопходно уважавати потребе грађана и да се у наредном периоду мора показати ефикасност институција Српске.

„Влада Републике Српске неће имати проблема да отвори сва питања и суочи се са свим изазовима. Обавићемо разговоре са представницима фондова, предузећа и привредних система“, додала је Цвијановићева, напоменувши да се институције морају обрачунати са криминалом и корупцијом.

Она је нагласила да постоји апсолутна осјетљивост Владе Српске за проблеме и потребе друштва.

„Потребно је размишљати како да се врати ниво плата буџетским корисницима, али и како да помогнемо онима који немају примања и лоше живе“, додала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, веома је важно сачинити инвентуру у свим сегментима друштва и виђети које мјере треба предузети.

„Већ имамо сет мјера које се односе на здравство и виђећемо шта је реално да се одмах проведе, а шта ће се дугорочно проводити. Такве ствари морамо урадити и у осталим областима значајним за наше друштво“, каже Цвијановићева.

Она је оцијенила да је тешка ситуација у Фонду ПИО и да су пензије веома мале.

„Имамо проблем са проналажењем дугорочног рјешења за ово питање. Међутим, можемо ићи у правцу рјешавања постојећих проблема, а половином јуна ове године анализираћемо ситуацију у тој области и виђети на који начин пензије могу бити повишене“, рекла је Цвијановићева.

Предсједник Владе Српске је навела да ће пословна иницијатива бити подржана и да ће се акционим планом утврдити одређени приоритети у запошљавању.

„Одређени потенцијал за нова запошљавања постоји у невладином сектору, а Влада Српске ће формирати фонд за подршку пројектима који се финансирају из ЕУ. Учинићемо све како би се дошло до добрих програма запошљавања, а прилику је неопходно пружити младим и образованим људима“, додала је Цвијановићева.

Она је нагласила да Република Српска мора да има развијену инфраструктуру, што је предуслов за развој и побошљање стандарда грађана.

Архива