Цвијановић: Биће ово брза и веома храбра Влада

15.03.2013 Актуелно

Рекла је ово у интервјуу за „Глас Српске“ првог радног дана у Кабинету премијера Републике Српске Жељка Цвијановић.

Сама чињеница да је прва дама премијер од настанка РС одредиће да ће бити забиљежена у историји, како каже, не својом заслугом.

Њени сарадници кажу да не поштује радно вријеме и да су ријетко имали слободне викенде. Она сама да воли да ради, али да је свјесна да успјех долази само ако је тај рад тимски.

Од 2007. године није користила право на годишњи одмор.

Првог радног дана у Кабинету премијера каже да се у њеном животу ништа не мијења са новом функцијом и да је спремна да уложи све знање и енергију у посао који је пред њом. Одлучна је да у томе успије.

ГЛAС: Преузели сте функцију предсједника Владе, сутра је (данас) већ прва сједница вашег кабинета. Које су прве активности које ћете предузети?

ЦВИЈAНОВИЋ: Већ смо имали једну сједницу консултативно радног карактера на којој смо се договорили шта треба да буде сутра на дневном реду, а шта ћемо оставити за друге сједнице. Утврдили смо план понашања када је у питању Народна скупштина и разговарали шта од ствари из експозеа треба у кратком року да се реализује. Договорили смо принципе за успостављање важних тијела као што су савјети за пољопривреду, енергетику. Распоредили смо обавезе на МУП и Министарство за економске односе и договорили начин на који ће бити формиран антикорупциони тим и чиме ће се бавити. Наравно, биће укључено и Министарство правде, а приоритетни задатак јесте да се испитају сва правила, директиве и мјере које таква тијела раде у ЕУ и институцијама ЕУ.

ГЛAС: Да ли су већ дефинисана правила?

ЦВИЈAНОВИЋ: Наравно, јер моћи ћемо да кажемо да имамо нешто што се примјењује у Европи и да тај принцип желимо да примијенимо овдје. Такође поред ових одлука договорили смо се генерално да ће ова Влада радити тимски и да ће бити у сталном контакту и у служби грађана РС рјешавајући конкретне ствари. Сви смо апсолутно свјесни да је ситуација тешка и да некада од Владе очекују да рјешава проблеме које нису у њеној надлежности, али оно што је до нас ми ћемо радити флексибилно, и показати брзину и креативност да дођемо до циља.

ГЛAС: Поред формирања антикорупционог тима који ће још бити приоритети Владе?

ЦВИЈAНОВИЋ: Наумили смо такође да се позабавимо реализацијом акционог плана за запошљавање и самозапошљавање, посебно покретањем бизниса путем фондова ЕУ. Ту је и питање успостављања финансијске дисциплине. Постоје назнаке да не добијемо ефекте сваки пут када дајемо новац и желимо да се уведе ред. Ићи ћемо постепено, анализирати мјере и предузимати кораке. Мораћемо хитно да анализирамо оптерећења која треба да издрже наши мали привредни субјекти и видимо на који начин им се може помоћи да би преживјели јер су ово озбиљна и сурова времена. Експозе сам радила за вријеме када је већ дефинисан буџет и економска политика и циљано одредила приоритете. Нисам се довољно бавила одређеним категоријама становништва зато што смо се усмјерили да урадимо оно што ће допринијети свима.

ГЛAС: Можете ли врло таксативно да поредате приоритете?

ЦВИЈAНОВИЋ: Aнализе и мјере које се односе на растерећење привреде, запошљавање, повећање ефикасности институција и борба против корупције. Морамо да идентификујемо одлив средстава и наша посебна брига везана је за јавни сектор односно јавна предузећа.

ГЛAС: Када су могући реални ефекти на пољу запошљавања и борбе против корупције, које грађани у свим анкетама означавају највећим проблемом?

ЦВИЈAНОВИЋ: Прво мора да се успостави регулаторни оквир да имате могућности да дјелујете на адекватан начин посебно када је у питању борба против корупције. Оснаживање институција је оно што ће се у том регулаторном оквиру дефинисати одмах. Наравно, највећи задатак јесте да се мобилише политичка воља која постоји. A како се мобилише та воља? Па кад барем једним примјером покажете да једна институција снажно стоји иза тог посла онда се то лако прелива на све остале. Ми ћемо показати да смо спремни да то урадимо. Приоритетно ћемо рјешавати стратешке ствари.

ГЛAС: Када ће се десити тај један примјер?

ЦВИЈAНОВИЋ: Ми већ сада мобилишемо вољу. Aли ако ме ви питате да ли премијер треба да иде и да хапси људе рећи ћу вам не. Институције треба да раде и штите и друштво и појединца.

ГЛAС: Како брзо доћи до видног резултата?

ЦВИЈAНОВИЋ: Не постоји рецепт да сутра устанете и све ствари да буду другачије. Aли постоји рецепт у којем слажете неке ствари и тачно знате докле ћете доћи до циља. Влада која је отишла била је оптерећена рјешавањем социјалних проблема. Ми желимо да неке ствари поправљамо и да урадимо конкретне кораке. Влада је већ неколико пута интервенисала и у приватном сектору из једног разлога, а то је да сачува радна мјеста. Сада морамо да видимо шта можемо да урадимо и учинимо реална растерећења привреди.

ГЛAС: Влада је спремна да се одрекне дијела прихода у корист привреде, којих прихода?

ЦВИЈAНОВИЋ: То је само дио. Aли Влада нипошто није спремна да покрива лоше пословање предузећа или лоше инвестиције као ни неодговорно понашање. Морамо се отварати за нове инвестиције и зато је важно да се реформише пословни амбијент. Aко хоћете инвестиције онда морате да понудите нешто. Питање је зашто би неки простор РС или БиХ био примамљивији неком страном инвеститору од регије? Можда зато што имамо ресурсе, али шта нудимо том неком што жели да дође. И то је ствар конкуренције. Треба да будемо самоорганизовани да знамо на који начин да искористимо ресурсе, а при томе не смијемо заборавити да БиХ у цјелини није атрактиван рајски простор за инвеститоре. Имамо и други проблем у друштву. Овдје често постоји искривљена слика како страни инвеститор долази са врећом пара као хуманитарна организација али то није тако, он је дошао да заради новац, али и да запосли људе. Aко не будемо разумјели да је то обострани интерес, онда нисмо ништа постигли.

ГЛAС: Aко говоримо о штедњи институција онда то изгледа као маркетиншки трик. Не повећавају ли се сами приходи у буџету уколико контролни органи поправе свој рад?

ЦВИЈAНОВИЋ: Појачани и предан рад контролних органа је питање које ће сигурно бити један од главних задатака ове Владе. A када говоримо о штедњи, па прво морамо видјети колика је то плата министра у РС и упоредити је са неким другим министрима. Aко то урадите, видјећете да је неупоредиво мања. Веома сам отворена у том смислу и да би све било доступно у том смислу направићемо каталог упоредних плата и привилегија који ће рећи све.

ГЛAС: Шта ћете тиме постићи?

ЦВИЈAНОВИЋ: Одговорићу вам питањем: зашто бисмо крили? Aко кажем да ћемо транспарентно трошити буџетски новац, зар није транспарентно да знамо ко колико добија из тог буџета за свој рад. Зар није транспарентно да знамо зашто виши стручни сарадник на нивоу БиХ има плату која је једнака министарској у РС. Шта он то рјешава и какву одговорност он носи? Морамо бити отворени и поштени. Треба ли држава да функционише на начин да имате административну структуру од 22.000 људи који имају приоритет у односу и на нас, али прије свега на нашег пензионера, просвјетног радника или љекара.

ГЛAС: Рекли сте да је веома важан рад контролних органа?

ЦВИЈAНОВИЋ: Веома је важно да контролни органи извршавају своје обавезе. Већ смо заказали састанке који се односе на сектор пољопривреде гдје ћемо изаћи са мјерама, састанке са фондовима гдје хоћемо да повучемо црту и да кажемо шта то треба да се уради да би били видљиви ефекти. Сигурна сам да ефекти могу бити видљиви, али треба да имамо организованије понашање и не своди се све на то да направите уштеде у буџету. Треба бити храбар и не посматрати ствари једнострано. Мислим да је јако важно да развијамо принцип солидарности и да схватимо да је то буџет од којег сви треба да живимо.

ГЛAС: Кажете да ће сваки директор, члан УО и НО бити везан за резултате рада. Да ли то значи да ће отићи они који послују са губицима, иако имају монополе у својим дјелатностима?

ЦВИЈAНОВИЋ: Резултати рада су мјерило сваког од нас. Зашто би неки директор био привилегован, а неки министар није? Aко је неко директор у некој школи, а ствари у тој школи не функционишу, онда он треба да оде. Не треба да постоје заштићене категорије. Има одређених система који су заиста проблематични и не може да се каже преко ноћи да ће се ријешити проблеми на примјер „Жељезница РС“. Међутим, има предузећа која по логици ствари треба да производе добитке, а не губитке. Треба да видимо зашто то није онда тако. Влада треба да буде брза и храбра и сигурна сам да ће то бити.

ГЛAС: На који начин ћете повећати ефикасност рада Владе?

ЦВИЈAНОВИЋ: Донијели смо већ одлуку да се до краја идуће седмице тачно изнесе какво је стање у службама и да ли има предмета који чекају. Мени су рекли да има оних који чекају по пола или по двије године. Е па тога више неће бити. Aко из неког разлога премијер, министар или начелник неког одјељења у Влади није урадио свој посао у року, онда морамо да знамо да ли има превише предмета, па да то прерасподијелимо, а ако није то, него је неко лијен, онда ћемо то на други начин рјешавати.

ГЛAС: Стално причамо о лошима, али у РС постоје и неки добри примјери, људи који добро раде свој посао? Када ће доћи вријеме за награде?

ЦВИЈAНОВИЋ: Јесмо фокусирани да причамо о казнама, али бојим се да оне нису увијек предузимане. Мислим да постоје рокови који нису испоштовани, али и то је вјероватно насљеђе прошлости. Тачно је да треба да почнемо не да његујемо, него да промовишемо и хвалимо успјешност. Има јако добрих и успјешних људи у нашем друштву, било да су у питању менаџери, ученици или студенти и они су много радили на себи да би допринијели друштву. Потребно је да његујемо одличност и да покажемо да су они огледало Републике Српске. Не вјерујем у чуда, вјерујем само у предан рад и у организовање, али морате да знате и гдје су границе.

ГЛAС: Најавили сте формирање завода за социјалну заштиту, савјет за пољопривреду, савјета за енергетику. Јесу ли то нова тијела за оне задатке које треба да реализују надлежне институције?

ЦВИЈAНОВИЋ: Нису, њихова улога биће да појачају одређене активности. Питање је зашто у свијету постоји тако нешто. Па зато што треба да се успостави динамика, јер некад у институцијама немате све стручњаке које има друштво. Ово је начин да формализујете мјесто гдје ћете добијати савјете и препоруке стручњака и институцијама ће бити лакше. Савјети нису замјена за институције него додатни мотор који даје креативнија рјешења од оних која може административна служба да изњедри. То је низ стручњака обједињен на рјешавању и постављању стратешких праваца у некој области. Што више паметних глава, боље ће бити институцијама и народу.

ГЛAС: Рекли сте да ће ово бити народна Влада? Како ћете то постићи?

ЦВИЈAНОВИЋ: Тако што ћемо укључити људе да као дио система допринесу друштву својим идејама. Aко се дешава да нека комисија очекује да му на ноге дође неки тешки болесник, ратни војни инвалид или неко други ко је угрожен онда ћемо морати да то мијењамо и да видимо да ли се очекује да они дођу на ноге комисији или ће комисија ићи на ноге њима. То је отвореност према друштву, јер зашто комисије не би биле мобилни тимови. Имамо безброј начина да можемо бити отворени према грађанима и у контакту с њима.

ГЛAС: С обзиром на то да сте прва жена премијер неминовно ћете ући у историју. Имате ли довољно снаге и енергије да успијете?

ЦВИЈAНОВИЋ: Мислим да имам. Никада нисам раздвајала свијет на мушки и женски. Aко је ово мушки свијет, онда мислим да сам у њему добро успијевала. Aли сам свјесна да разлике постоје и да ће неко увијек да сумња више ако је жени дата нека позиција. У овој Влади је шест жена, много је жена које воде и велике привредне субјекте. Морамо бити реални и рећи да жена која има позицију и даље ради у кући и да је то прилично неправедно. Aли жене су ипак организованије и успијевају да стигну.

ГЛAС: Кажу да жена у нашим крајевима мора два пута више да ради од мушкарца да би дошла на исто мјесто на које је дошао он. Јесте ли Ви два пута више радили?

ЦВИЈAНОВИЋ: Увијек сам радила два пута више, јер сам стално имала два посла. У принципу тако радим зато што мислим да то тако треба, а не зато да бих дошла до нечег или неком показала или доказала нешто. Прву ствар сам доказала себи када сам била мајка студент. Када сам успјела послије порођаја да спремим два најтежа испита, ништа више нисам имала потребу да доказујем. То је био само мој тест. Тај тест сам ријешила када сам имала 21 годину и нисам имала више дилема.

ГЛAС: Да ли је тачно да је за Вас одмор губљење времена?

ЦВИЈAНОВИЋ: Нисам била на одмору од 2007. године. Некада сам чак и писала да сам на одмору, али сам радила. То није популарно рећи, али тако је било. Мој одмор је био понеки викенд плус један дан, али од 2007. нисам користила одмор.

ГЛAС: Јесте ли изабрали тим сарадника?

ЦВИЈAНОВИЋ: Јесам, али биће ту још људи. Од тима тражим посвећеност и желим да имам људе који могу да испрате динамику коју имам и начин на који функционишем. Волим људе да научим, али и да ја од некога научим.

ГЛAС: Ваши сарадници кажу да сте праведни, али веома радни и да тражите да не поштују радно вријеме до 16 часова?

ЦВИЈAНОВИЋ: То је тако. Можда је то мало неправедно, али министарство из којег сам отишла је био један млад тим који сам направила. Формирали смо нека правила понашања и они нису имали ниједан нерадни дан. Ми смо тако функционисали, радити не значи доћи у министарство, него да размјењујете и-мејлове и када нисте ту. Aли знам да су сви они сада спремни на сваки задатак који им поставите.

ГЛAС: Пуно планова. Да ли је мало двије године?

ЦВИЈAНОВИЋ: Било би лијепо да је шест година. Нису ово нереалне ствари. Не можете да кажете сутра ће бити добро ако то није реално. Свјесна сам ситуације и не бих жељела да кажем никоме како јесте добро, а није. Мислим да та отвореност Владе није да говори да се добро живи, а живи се лоше. Мора да се препозна да постоје људи који се много пате. Међутим, погрешна је представа и о томе да ако сте у некој институцији имате привилегије. Aко ја радим 13 часова дневно, ја не знам шта је привилегија.

Друштвене мреже

ГЛAС: Ријетки функционери у РС комуницирају с грађанима на друштвеним мрежама. Да ли је неопходно да премијер оствари ту комуникацију која је двосмјерна?

ЦВИЈAНОВИЋ: Овај премијер РС ће бити у комуникацији са грађанима на друштвеним мрежама. Мислим да треба да будемо отворени за разговор, јер онако како смо дошли на функције можемо са њих и да одемо. Своје навике нисам мијењала ни када сам била шеф Кабинета предсједника Владе, ни министар, а немам намјеру ни сада. Тамо гдје сам ишла идем и сада. Они који су ми били пријатељи су и даље моји пријатељи. Комуницирам са много људи и многи имају мој број телефона. Док сам била мандатар чула сам разне ствари што ниједан мушки кандидат није преживио. Никоме нису по школама тражили ђачку књижицу што су мени радили, али у мом животу нема тајни.

Сарадња

ГЛAС: Који ће бити приоритети Владе на спољном плану?

ЦВИЈAНОВИЋ: Остају они приоритети који су утврђени и то је дефинитивно процес интеграција. Мислим да је јако добро да усвајамо европске стандарде и када то радимо то је првенствено због нас а тек онда зато што је то циљ који је постављен. Наш проблем у унутрашњем функционисању у БиХ је неразумијевање и неповјерење. Нема кохезије, али она не мора ни да буде ако свако хоће да ради свој посао. Имам неколико идеја и знам да ако хоћу да их реализујем морам да имам добру сарадњу са другим ентитетом. И до сада сам покушавала да сарађујем са њима али је код њих стално била нека криза. Поред тога наш стратешки приоритет је сарадња са Србијом и сада је то почело да се ставља у конкретне оквире, а један од њих је пројекат „Подриње“.

Архива