Шпирић: Опозиција испала смијешна

03.02.2013 Актуелно

„Поштујем сваку политичку партију, али због начина на који је та опозиција својим налогодавцима хтјела да скрене пажњу да постоји и да је спремна да извршава налоге, испала је смијешна“, рекао је Шпирић на конференцији за новинаре СНСД-а у Бањалуци.

Појашњавајући одакле опозицији налогодавци, он је нагласио да су у заблуди сви који мисле да је то наивно или лажно.

Шпирић је нагласио да СНСД као озбиљна политичка партија има  информације о буђењу невладиног сектора кроз покровитељство појединих политичких партија, те да такве активности треба да доведу до нестабилности, која не одговара Републици Српској.

Он је додао да је немогуће поновити политику ДОС-а из времена Слободана Милошевића.

Шпирић је рекао да га радује што најјача опозициона партија у Републици Српској СДС није присуствовала јучерашњој конференцији за новинаре у Београду на којој су своје ставове о актуелној власти у Српској изнијели лидери ПДП-а Младен Иванић, Демократске партије  Драган Чавић и СРС-а Републике Српске Миланко Михајлица.

„Сигуран сам да ће веома брзо доћи до састанка на највишем нивоу између СНСД-а и СДС-а и те двије партије треба да отворе дијалог о свим изазовима који стоје пред Српском“, рекао је Шпирић, наглашавјући да се тиме ствара додатна стабилност Српске и нова одговорност за Републику.

Шпирић је навео да СНСД, као најјача политичка партија, проводи унутарстраначке изборе који ће бити завршени до половине године.

Он је оцијенио да ће тим изборима доћи до подмлађивања странке, али и да ће се извршити нека нова кадровска рјешења и да све то треба да припреми СНСД за опште изборе 2014. године.

„Мислим да ће СНСД бити и тада најјача политичка партија и жао ми је што морам рећи да алтернатива не постоји и то није добро за Републику Српску“, навео је Шпирић.

Провођење одлуке степеница више на европском путу

Савез независних социјалдемократа /СНСД/ сматра да треба учинити све да буде проведена одлука „Сејдић-Финци“, јер је то степеница више за БиХ на европском путу, изјавио је данас потпредсједник ове странке Никола Шпирић.

Шпирић је на конференцији за новинаре подсјетио да је и став СДА да Република Српска и СНСД имају прихватљиво рјешење за ово питање, те да су и Дерво Сејдић и Јакоб Финци рекли да је модел за рјешење проблема модел који нуди Српска.

Он је упозорио да пријети опасност да буде угрожена либерализација визног режима и да треба учинити све да буде што мањи број лажних азиланата из БиХ у Њемачкој и скандинавским земљама.

„Власти на нивоу БиХ, али и на локалном нивоу треба да учине све да не буде угрожен безвизни режим“, рекао је Шпирић.

Он је позвао све политичке партије у Народној скупштини Републике Српске да подрже Закон о пензионисању припадника Оружаних снага БиХ, да не би настао нови проблем.

Према његовим ријечима, није добро што Европа најављује продубљивање рецесијских процеса у земљама чланицама ЕУ, јер ће такав тренд имати негативан утицај и на Српску.

Шпирић је нагласио да једини одговор на такав изазов представљају нове инвестиције и подстицање општег раста, истичући да СНСД има одговор и на таква питања.

„Опозиција, која у Српској контролише 50 одсто власти на локалном нивоу, није отворила ниједно радно мјесто, ни фабрику, нити је поставила камен-темељац за нови погон и тако стекла легитимитет да прича о локалном развоју“, рекао је Шпирић.

Шпирић је рекао да СНСД позива опозицију да раде заједно на питањима развоја и разговарају о изазовима који су пред Републиком Српском.

Архива