Сагласност да Влада поднесе оставку

26.02.2013 Актуелно

Он је рекао да ће нови мандатар у суботу, 2. марта, затражити одржавање сједнице Народне скупштине Републике Српске, док парламенту Српске остаје да одреди датум одржавања сједнице на којој ће бити изабрана нова влада.

Додик је додао да ће у суботу, 2. марта, највјероватније бити одржана и сједница Извршног одбора СНСД-а, на којој ће бити ријечи о приједлогу нових министара у Влади Републике Српске.

Лидер СНСД-а је нагласио да коалициони партнери СНСД, СП и ДНС остају кључни фактори нове владе.

Додик је рекао да је данашњи састанак показао да колаиција СНСД-а, СП-а и ДНС-а функционише без икаквих застоја и да је све што је било наведено од опозиционих и медијских структура у том погледу била најобичнија спекулација.

„СНСД, ДНС и СП остају кључни фактори нове Владе Републике Српске и коалициони односи, који су раније утврђени, нису промијењени“, истакао је Додик.

Предсједник СНСД-а је рекао да коалициони партнери – СНСД, ДНС и СП желе да изразе захвалност досадашњој Влади Републике Српске и премијеру Александру Џомбићу, који је, како је нагласио, несумњиво својим ангажманом допринио да се ријеше велики проблеми у једном турбулентном времену и показао способност да успјешно води Владу.

„У посљедње вријеме су створени одређени притисци на саме људе који раде у Влади и мишљења смо да Владу треба обновити, те на тај начин створити услове за један нови амбијент и неке нове подстицаје“, истакао је лидер СНСД-а.

Додик је рекао да ће један дио људи сходно договору и разговору, који ће бити обављени наредних дана, остати на својим дужностима у министарствима, а један број људи, као и предсједник Владе Републике Српске биће промијењени.

Он је рекао да ће нова Влада наставити да проводи политике које су раније утврђене уз одређена побољшања и промјене неких политика које су се показале непримјереним за ово вријеме, прије свега у области економије.

„Најважнија улога Владе је да покаже мобилност, да реагује на свакодневне проблеме грађана широм Српске и да предложи јасан концепт и одговор на питања у вези са условима привређивања. Очекујемо да ће нова влада врло брзо предложити сет мјера и пакет промјена који ће омогућити бржу и јефтинију регистрацију бизниса у Српској него што је то било до сада“, истакао је Додик.

Он је рекао да ће нова влада радити на томе да локалним заједницама пренесе финансирање и упрваљање домовима здравља или да се то учини на нивоу Владе.

„Имајући у виду процјене и финансирање локалних заједница, очигледно је да ћемо се усмјерити ка томе да домови здравља са становишта управљања њиховим радом пређе у ингеренције Министарства здравља Републике Српске“, појаснио је Додик.

Он је рекао да ће ресорно министарство просвјете у складу са новим законом именовати директоре школа.

Нова влада ће, истиче Додик, настојати да побољша капацитете у подршци привреди и предложити сет мјера којим ће се помоћи најугроженијим.

„Једна од мјера је заштита домаће производње, што подразумијева да робе које се увозе у БиХ, а имају субвенције у земљама поријекла морају да плате приликом царињења разлику за те робе у односу на стимулацију“, нагласио је Додик.

Додик је рекао да ће нова влада предложити измјене закона који је у некој врсти дуплог опорезивања, гђе је раније добит била 10 одсто, а након исплате добити додатних 10 одсто на лична примања, чиме ће се створити услови за привлачење страних инвестиција.

Он је рекао да је повјерење које су СНСД, ДНС и СП добили на локалним изборима у укупном збиру показало да коалициони капацитет расте, због чега нема разлога за сумњу у њихов потенцијал и подршку.

Додик је нагласио да постоји потпуно јединство унутар СНСД-а у погледу активности у вези са смјеном и избором нове владе Републике Српске.

Према његовим ријечима, могуће је да СНСД обави разговоре и са неким другим политичким партијама које буду жељеле да буду дио скупштинске већине.

Предсједник СНСД-а је најавио да ће, након састављања нове владе, разговарати са коалиционим партнерима, премијером и министрима и о кључним позицијама у свим јавним предузећима и фондовима Српске.

Архива