Радојичић: Још није договорен састанак Додик-Џомбић

24.02.2013 Актуелно

„Већинско мишљење у врху СНСД-а јесте да је потребна нова енергија, иницијативе, па и нови људи и у извршној власти Републике Српске, укључујући и поједина јавна предузећа, установе и институције“, истакао је Радојичић.

Радојичић каже да је из низа састанака руководства СНСД-а протеклих дана произашао закључак да лидер странке Милорад Додик, који је и предсједник Републике Српске, обави разговор са премијером Српске како би се могли започети одређени процеси обнове, освјежења и промјена и у извршним структурама власти Републике Српске.

Он је рекао да ће 2013. година бити економски тешка, наводећи да је процјена ЕУ да ће земље еврозоне у овој години бити у рецесији.

„То значи проблеме за наш регион и изузетно економски тешку годину у Републици Српској, због чега ће Влади Српске требати много енергије, нових иницијатива и идеја да се у врло уском маневарском простору којим располаже свака извршна власт учини максимум, има повјерење и подршка грађана“, нагласио је Радојичић.

Радојичић је рекао да СНСД дематује да се мијењају коалициони партнери у Влади Републике Српске, истичући да та странка и даље наставља коалиционо ђеловање са ДНС-ом и СП-ом.

„Са ДНС-ом и СП-ом се већ воде разговори који ће бити настављени и у наредном периоду о промјенама у Влади Републике Српске. Позивамо ДНС и СП да размисле о потреби освјежавања њихових кадрова у Влади Српске, јер тежини извршне власти не носи само СНСД, већ извршну власт чини коалиција“, истакао је Радојичић.

Он је закључио да СНСД жели да извршна власт у Српској, након промјена које су неминовне оствари максимум у тешким условима кризе до избора 2014.године.

Наставак партнерства СНСД-СДС

Потпредсједник СНСД-а Игор Радојичић изјавио је да СНСД наставља партнерство са СДС-ом у институцијама БиХ и да је потпуно привржен потписаној платформи са том странком. Радијичић је рекао да да платформа треба да обавезује не само СНСД, већ и СДС.

„Нисмо имали тај осјећај у протекле двије године партнерства, јер док је СНСД углавном ћутао, чак и на ствари са којима се није слагао у Сарајеву, СДС је свакодневно нападао на СНСД“, истакао је Радојичић на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да је СДС када су министри из СНСД-а предлагали неке акте некада без уздржавања гласао против, док је СНСД, уколико је нешто долазило као приједлог министара из СДС-а, био коректан.

Радојичић напомиње да је ових дана у медијима пласирана нетачна информација да није било примједби СНСД-а на рад министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића у вези са усвајањем Закона о царинској тарифи.

„Закон о царинској тарифи је на приједлог министра Шаровића усвојен у парламенту БиХ уз противљење СНСД-а, а у Дому народа БиХ усвојен је са само једним српским гласом Огњена Тадића“, истакао је Радојичић.

СНСД се не слаже са приједлогом ХДЗ БиХ

Радојичић изјавио је да се та странка не слаже са приједлогом ХДЗ-а БиХ о реорганизацији БиХ, која би се на било који начин односила и на територију и надлежности Српске. „Федерација БиХ може и треба да се реструктурише, јер тамо има много ствари које не функционишу, које су скупе, неодрживе и неефикасне. ХЏ БиХ због тога треба више да се бави преуређењем тог ентитета, умјесто да дира Српску“,

Радојичић је подсјетио да договор из Пруда не представља било какво преуређење Републике Српске, наводећи да је то чиста спекулација.

Он је рекао да свака странка, па и ХЏ БиХ има право свог виђења БиХ.

Радојичић је указао на проблем да постоји могућност да група српских официра, на челу са генералом Миладином Милојчићем, 28. фебруара може остати на улици.

„То су људи који треба да закључе радни однос у Оружаним снагама БиХ, а не могу бити прихваћени у систем ПИО Републике Српске, јер су прописи у Српској и Закон о служби у Оружаним снагама БиХ различити“, појаснио је Радојичић.

Радојичић је рекао да је замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић више пута разговарао са министром рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петром Ђокићем и са њим, тражећи да се то законски регулише, како би ови људи могли стећи прави на пензију.

„Када је Влада Српске предложила закон којим би се омогућило изузетно право другачије у односу на постојећи закон о ПИО, тај закон није прошао ни фазу одбора и није ушао у законску процедуру“, навео је Радојичић.

Он је упитао какав је став СДС-а у вези са овим проблемом, јер је Околић кадар СДС-а.

Радојичић је рекао да је СДС у три одбора гласао против овог законског рјешења.

Нови људи на челу СНСД-а

Потпредсједник Радојичић изјавио је да до краја маја или јуна СНСД треба да добије много нових људи који ће бити носиоци посла за изборе 2014. године у Републици Српској и БиХ.Радојичић је на конференцији за новинаре рекао да се СНСД од јесени прошле године, након анализе резултата локалних избора, налази у процесу унутарстраначке трансформације.

„СНСД је ушао у процес избора у општинским одборима.У већини општинских одбора су расписани избори са намјером да странка добије нову енергију, иницијативе и нове људе“, рекао је Радојичић.

Он је напоменуо да је поготово потребно ићи у обнову странке у општинама у којима СНСД није на локалним изборима остварио добар резултат.

„Тај процес ће трајати у већини општина до маја или јуна, с обзиром на величину странке“, истакао је Радојичић.

Радојичић је навео да је лидер СНСД-а Милорад Додик данас у Теслићу, гђе Драган Богданић преузима функцију предсједника општинског одбора СНСД-а.

Он је рекао да је јуче у Српцу изабран нови општински одбор.

Архива