Радмановић: Тешко и компликовано стање у БиХ

17.02.2013 Актуелно

„Нажалост, на те састанке политичких лидера у БиХ умијешали су се међународни представници, који диктирају темпо и оптерећују предсједнике политичких партија који су на власти и онемогућавају их да они процијене укупно политичко стање и кажу које мјере треба предузети за излазак из кризе“, рекао је Радмановић на конференцији за новинаре СНСД-а у Бањалуци.

Он је подсјетио да је специјални представник ЕУ Петер Соренсен јуче присуствовао састанку лидера шест политичких партија, а да је раније ту улогу имао високи представник за БиХ, додајући да се Соренсен на јучерашњем састанку појавио са конкретним приједлогом за рјешење за Устав БиХ, који није посебно образлаган у јавности.

Говорећи о измјени Устава БиХ, Радмановић је рекао да је одавно познато да се Устав мора ускладити са Конвенцијом о људским правима како би се могло напредовати ка ЕУ, те да СНСД, као и све друге политичке партије из Републике Српске, имају јасан став како то треба учинити.

Радмановић је да у ФБиХ немају став по том питању, а неће да прихвате приједлог из Српске и због тога је БиХ дуго БиХ у застоју.

Он је рекао да је прије четири године БиХ била на европском путу колико и Црна гора, а испред Србије, те да је БиХ сада на том путу далеко иза те двије земље.

„Јасно је да не можемо испунити рок до марта који су поставили из Европске комисије и мислим да се на томе мора брже радити, уколико наши партнери из ФБиХ буду спремни за то, али не вјерујем у то“, истакао је Радмановић.

Пема његовим ријечима, рјешавање питања имовине је по налогу једног дијела међународне заједнице постало главно питање у БиХ и главно питање на састанку лидера политичких партија у БиХ.

„СНСД стоји иза потписа предсједника странке Додика од прошле године по питању рјешења и војне и остале имовине у БиХ и тражимо да се на том питању ради“, нагласио је Радмановић.

Он је подсјетио на јучерашњи закључак лидера политичких странака о формирању радне групе у Савјету министара БиХ за питање имовине, а што је требало да се раније уради онако како је претходно договорено и потписано.

Радмановић је истакао да се из та два примјера може извући закључак према којем нефункционисање односа у ФБиХ већ двије године доводи до тога да се из тог ентитета пребацују проблеми на ниво БиХ.

„Може се примијетити да дио међународне заједнице стаје на страну ФБиХ и покушава поново да притисне Српску да прихвати ставове које долазе из ФБиХ“, рекао је Радмановић.

Коментаришући наводе из ОХР-а у којима се изражава забринутост за стање у ФБиХ, Радмановић је рекао да изгледа као да се заборавило које је то потезе вукао високи представник прије отприлике двије године и тиме довео Федерацију у тешку ситуацију.

Са личном картом у Хрватску

Став СНСД-а је да би свим грађанима БиХ требало бити омогућено да са личном картом прелазе у Хрватску, без обзира што ће то за њих од 1. јула бити шенгенска граница, истиче Радмановић.

Радмановић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да су сви органи у БиХ оцијенили да се касно реаговало на улазак Хрватске у ЕУ, али да се „хвата корак“.

„Свакодневно се ради у Савјету министара БиХ, који је предузео одређене мјере свјестан онога што доноси улазак Хрватске у ЕУ, као и у радним групама да се што је могуће лакше прихвати таква ситуација“, наводи је Радмановић.

Он је истакао да недавни сусрет члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића са предсједником Ирана Махмутом Ахмадинеџадом није био планиран, али да то није забрањено.

„Предсједавајући или други члан Предсједништва БиХ који предводи делегацију на мултилатералним скуповима, самостално, зависно од ситуације, одржава билатералне састанке“, појаснио је Радмановић.

Он је подсјетио да је Предсједништво БиХ одлучило да Изетбеговић предводи делегацију Предсједништва на засједању конференције Организације исламских земаља и да није било могуће предвиђети са ким ће се одржати билатерални састанци.

Радмановић је додао да на таквим скуповима увијек постоји захтјев да се одржи билатерални састанак са домаћином и да је такав био и сусрет Изетбеговића са египатским предсједником Мухамедом Морсијем.

„Лично мислим да је око тога било превише буке овдје и да је то нормалан, уобичајен сусрет. БиХ има дипломатске односе са Ираном. Није превише битно ни то на чији је захтјев одржан тај састанак, већ је битно да су се састали и говорили о пријатељским односима двије земље и проширењу сарадње, нарочито привредне“, рекао је Радмановић.

СНСД је преузео одговорност за Владу у цјелини

Органи Савеза независних социјалдемократа у овом моменту нису донијели одлуку о било каквој промјени у Влади Републике Српске, али то не значи да промјена неће бити, изјавио је Радмановић.

Радмановић је рекао да још није прошао период на основу којег би се, на бази усвојене Економске политике, могло видјети да ли су или не остварени резултати.

Радмановић је на конференцији за новинаре у Бањалуци нагласио да је Извршни одбор СНСД-а подржао Економску политику која је усвојена у Народној скупштини Републике Српске, наводећи да ће на основу тог акта, као и осталих елемената, бити оцијењен рад Владе.

Према његовим ријечима, СНСД је преузео одговорност за Владу у цјелини.

Радмановић је подсјетио да су у посљедње вријеме учестале приче о промјенама у Влади Српске и да их покрећу опозициони политичари, спекулишући са „одређеним именима“.

Архива