Радмановић: Мораћемо нешто да мијењамо

24.02.2013 Актуелно

– Иако очигледно идемо ка одређеним променама, не мењају се наши коалициони партнери нити ванстраначке личности у Влади већ идемо према својим министрима. Требају нам нова енергија и нови полет. Примера ради, има један број министара који су ту два мандата. Има и оних који дуго говоре да им је доста и да би нешто друго боље радили. У завршној смо фази тих разговора и ускоро ћемо доћи до решења – каже Радмановић у интервјуу за Пресс РС.

Хоћете да кажете да владајућа коалиција остаје на окупу, а министри из СП-а и ДНС-а неће бити промењени?
– Са њима ћемо још разговарати у току наредне седмице. У ранијим разговорима нису показали жељу да би мењали своје министре. Не можемо ми рећи ко ће бити министри из, на пример, ДНС-а, а не дамо ни да они кажу ко ће бити наши министри. И то ћемо решити у току наредне седмице. Паралелно са нашим активностима унутар странке, развијаће се и наши разговори са партнерима.

Дакле, промена ће сигурно бити?
– Не можемо још рећи то сасвим чврсто, али све ово што сам говорио део је онога о чему смо разговарали на затвореним страначким састанцима. Нисмо још све завршили. Да је готово, могао бих рећи да ће бити промена. Ипак, оне се осећају. Осећа се потреба за променама, а да ли ће их бити, видећемо убрзо.

Постоји ли у СНСД-у незадовољство радом премијера Џомбића?
– Не би се могло рећи да постоји незадовољство, али постоји критички осврт на његов рад јер је он најодговорнији за функционисање Владе РС. У размишљању о новом полету у друштву, увек је премијер први. Када су грађани незадовољни, онда незадовољство иде према Влади. Са друге стране, имамо и устав и законе који су направљени тако да, ако премијер поднесе оставку, пада цела Влада.

Шта то значи? Да ли ћемо имати реконструкцију или пад Владе РС?
– Реконструкцију врши премијер и има право да смени једну трећину министара. Ако премијер поднесе оставку, пада цела Влада. Ако буде смењен, опет пада Влада. То су техничка питања, али могу да буду суштинска.

Чињеница је да постоји незадовољство радом много више министара од једне трећине?
– Различито треба посматрати аспекте незадовољства. Имате неке опозицоне лидере који су незадовољни свим и свачим. Има један број медија који су такође незадовољни па се то преноси у један део СНСД-а, али када дођете до стварне анализе ко је шта урадио, онда галама око тога која се дешава у парламентима и изјавама за медије испоставља се као нетачна, а број министара се смањује.

Постоје ли несугласице унутар СНСД-а и да ли ви, Додик, Радојичић и остали имате „своје министре“?
– Немамо. И не може имати свако свог министра. Министри су СНСД-ови. Природно је да у анализи резултата њиховог рада немамо увек иста мишљења. Негује се критичка расправа, без обзира на тврдње о тоталитаризму у партији. Увек смо настојали и успевали да изађемо са јединственим ставом. Истовремено смо под сталном присмотром медија. Нико не прати састанке других странака.

Па СНСД је владајућа странка. Својевремено, пре седам-осам година, сатима смо чекали испред Банског двора када је Чавић сазивао седнице Председништва СДС-а.
– То је било због других ствари, притисака међународне заједнице и сукоба између њих који су били видљиви.

А у СНСД-у сукоба нема?
– Нема. Различитих мишљења има и увек ће их бити. Не могу састанци трајати по пола дана, а да на њима наређује само један човек. СНСД расправља о свему и свачему и из тога изађе квалитет. Тако је и сада када разматрамо рад Владе РС, али расправља се и о министрима у Сарајеву и о мом раду.

Да ли је Жељко Ковачевић „ваш“ министар?
– Жељко Ковачевић је мој пријатељ. И претпостављам да због тога што често попијем кафу са њим и још неким људима, имамо такве приче. Наравно, ту има и злурадости. Они који хоће да некога нападну, по сваку цену, бирају те теме. Исти такав случај је и са Додиком. Имате некога ко вам је пријатељ од малена. Са неким сте ближи, са неким нисте. И од тога се праве приче ко је чији министар. То нема везе са истином. Када сам ја у питању, никада није било важно да ли сам бољи са једним или другим. Диже се галама око неких ствари, а када разгрнете испод, видите да ту нема ништа. Ви и ја можемо сада да договоримо да направимо галаму око некога, која ће трајати седам дана.

Има ли нове енергије у СНСД-у?
– Има. СНСД је врло моћна партија. Велики број квалитетних кадрова је унутар странке и они носе са собом енергију. Велики је број младих. Недавно је један опозиционар рекао да је ИО СНСД-а веће стараца, а 60 одсто одбора је млађе од њега. Имамо младе који нису распоређени и чекају своју шансу.

Признаћете да људи који се помињу као нови министри и нису баш млади.
– Нисам размишљао на тај начин. Мора се видети ко је све поменут. Није једноставно изабрати оне млађе од 30 година за министре.

Да ли је Жељка Цвијановић кандидат за премијера?
– Нисмо још избацивали име кандидата за премијера. Она је истакнути СНСД-ов кадар, међународни секретар, члан ИО и за овај период колико ради, показала је резултате. То може егзактно да се сагледа. Имала је циљеве и остварила их је. И по томе јесте кандидат за најодговорније функције, када се одлучимо за кандидатуре. Да ли ће то бити у овој ситуацији, видећемо.

Имате ли информације о „пролећу“, које се наводно спрема у Српској?
– Сви имају неке информације, можда не исте, али имају. И политичари и медији. БиХ и РС налазе се у тешком економском стању и велики број становника врло тешко живи. Њихово незадовољство је оправдано и оно може да кулминира. И, ево, имали смо скоро, кажу, неуспео штрајк једног дела буџетских корисника. То може да се прошири, има и најава да ће то бити на пролеће. Ето једне приче о пролећу. Има један део невладиних организација које стално о томе говоре. Истина, у последних 15 дана се не оглашавају. Имамо код једног броја опозиционих лидера позиве на рушење режима. Када све то саберете, нешто постоји.

Знате ли ишта о значкама које је недавно поменуо Никола Шпирић, о којима су се после поспрдно изражавали Драган Чавић и још неки политичари и аналитичари?
– Знам ту причу. Биле су у припреми значке за оне који је требало да покрену побуну у РС. Бар у овом моменту од њих нема ништа. Да ли је још рано или су они који су чули да је о томе јавно почело да се говори одустали од тих значака, не знам.

Ко овде може да покрене побуну?
– На побуну позива лидер странке, кога сте ви поменули.

Па зар ДП може да дигне било какав устанак?
– Он позива на рушење режима. Треба узети „Вујаклију“ и видети шта значи реч режим. Он и остали се разбацују речима, јер не воле неке људе који су на власти. Ми смо мислили другачије када смо били у опозицији, али нисмо употребљавали такве речи и реченице.

Архива