Милорад Додик: Власт и СПЦ одлично сарађују

03.02.2013 Актуелно

„Разговарали смо и о оним темама које смо имали од раније, а то је однос цркве и државе, о стање у Републици Српској, прије свега, и оцијенили да је то стање заиста добро и да власт у Српској и СПЦ, прије свега владике, сарађују одлично, те да смо учинили доста на побољшању логистике и стања у цркви“, рекао је Додик.

Он је истакао да је са патријархом српским Иринејем разговарао и о томе да треба да се развију и неки нови обилици сарадње, прије свега,  да Српска подржи изградњу вртића у оквиру цркве и да изгради неколико српских православних гимназија у Бањалуци, Приједору, Добоју, Бијељини, Источном Сарајеву и Требињу.

Патријарх Иринеј оцијенио је да је пријем поводом Дана и крсне славе Републике Српске – Светог архиђакона Стефана, који организује Представништво Републике Српске у Штутгарту, велики догађај, прије свега за људе из Српске.

„То је прилика да се окупе, да се виде, да се упознају, да се сете одакле су, да се сете својих корена, и сигурно да схвате да су овде привремено на раду и да ће се у догледно, погодно време вратити тамо одакле су поникли“, поручио је патријарх Иринеј.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствоваће данас Светој архијерејској литургији у храму Сабора Срба светих у Штутгарту, коју ће служити Његова светост патријарх српски Иринеј.

Додик ће се обратити званицама на свечаном пријему поводом Дана и крсне славе Републике Српске – Светог архиђакона Стефана, који организује Представништво Републике Српске у Штутгарту.

Архива