Додик:Нико никоме не смије да бира представнике

25.02.2013 Актуелно

„Разговарали смо о различитим модалитетима који су могући, прије свега у Федерацији БиХ, како би се ријешило питање ‘Сејдић и Финци’, на који начин афирмисати један раније договорени принцип у ‘шесторци’, а то је да модел гарантује да нико никоме неће бирати представнике, већ да конститутивни народи и остали могу да изаберу искључиво своје политичке представнике“, рекао је Додик новинарима након састанка са Човићем у Бањалуци.

Додик је појаснио да се трага за тим моделом, који ће обезбиједити примарни циљ и договор који је постигнут између шест политичких лидера.

Он је рекао да се сарадња СНСД-а и ХДЗ-а БиХ наставља у добром тону и са добрим перспективама даљег развоја, што је основа за грађење заједничких позиција и ставова о многим отвореним питањима у БиХ, а прије свега европском путу БиХ.

„На данашњем састанку смо закључили да је сарадња наше двије партије добра, готово да нема отворених питања, те да кадрови у заједничким тијелима сарађују веома добро, прије свега у Савјету министара“, истакао је Додик.

Он је појаснио да од раније постоји договор који подразумијева да СНСД обезбиједи за ХЏ БиХ једно министарско мјесто у Влади Српске, а када се створе услови у Федерацији БиХ да ХДЗ БиХ обезбиједи министарско мјесто за представника СНСД-а у федералној Влади.

„Сада је управо вријеме за разрјешавање тог питања на федералном нивоу. Нисмо се још конкретно договорили, али смо ојачали ранији принцип договора“, истакао је Додик.

Лидер СНСД-а је додао да постоји сагласност око потребе убрзавања договора око европског пута, али и да се морају поштовати народи, структура, нивои власти у механизму координације.

„Кључни принцип је да нема субординације и да они који су надлежни рјешавају та питања, а не да се то дислоцира на нека друга ванинституционална и вануставна мјеста“, сматра Додик.

Он је рекао да је на састанку било ријечи и о убрзавању процедуре око изградње моста на ријеци Сави код Градишке.

„Да се на прољеће крене са тендером и да се почне градити, јер је Српска обезбиједила све услове да до тога и дође“, рекао је Додик.

Предсједник СНСД-а је додао да је на састанку било ријечи и о његовом и учешћу привредника из Српске на традиционалном Сајму привреде у Мостару на прољеће.

Архива