Додик: СДС да одговара због штетних одлука по Српску

26.02.2013 Актуелно

Додик је навео да су представници СДС-а показали спремност да буду издајници, јер су гласали за Закон о царинској тарифи мимо коалиционог споразума са СНСД-ом.

„Позваћу их веома брзо на разговор између СНСД-а и СДС–а да објасне како су могли да прекрше коалициони споразум у коме пише да не могу да гласају мимо нас“, рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Додик је навео да је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић предлагао неке законе које је СНСД пет година спречавао да уђу у парламент.

„А онда је само дизањем руке Огњена Тадића, кога смо ми изабрали нашим капацитетима да буде предсједавајући Дома народа, дат легитимитет закону који је штетан за Републику Српску“, рекао је Додик.

Он је нагласио да СНСД неће прећи преко таквих ствари. „Не могу се они играти на причи о патриотизму, а радити ствари које су у суштини лоше за Републику Српску и које их позиционирају као политички олош који покушава да направи јавну представу, а чини штетну ствар“, каже Додик.

Он је навео да је доношење тог закона довело до проблема са увозом меса, јер је донесена одлука која је омогућила да Савјет министара БиХ, а не парламент, како је то било раније, може да даје сагласност, односно сам министар, а то је штетно за Републику Српску.

„То је дио изгубљене контроле коју смо ми имали. Може сада неко рећи – па министар је Шаровић! А шта ако не буде Шаровић? Хоће ли се вратити тај закон? Неће се вратити“, рекао је Додик.

Он је рекао да СДС на нивоу БиХ настоји да прикаже како се без њих нешто не може, а у суштини се бави спекулацијама.

„Ми ћемо тражити одговорност од СДС-а и саопштићемо јавности да се баве спекулацијама, да су шићарџије и да то није одговорна политика, него да је то политика личног интереса који омогућава да одређене групе сада добијају дозволе за увоз и упропаштавју нам пољопривредну производњу, а приказују се као силне патриоте“, рекао је Додик.

Он наглашава да је упозорио предсједника СДС-а Младена Босића на то. „Нисам знао све детаље, а сад све знам. Имам још свашта да му кажем, што ћу учинити на састанку на који ћу позвати СДС и те ствари СНСД неће дозволити“, наводи Додик.

Он истиче да је СНСД уложио сав свој политички капитал да би 2006. године зауставио руинирање Републике Српске.

„Патриотски посао СДС-а до 2006. године познат је. Ухватили смо их у крађи или у лоповлуку који је евидентан на штету Републике Српске. За то ће морати одговарати! Или ће промијенити своје људе и довести нове или ћемо се око тога разићи! Ми те ствари нећемо трпјети. Оно што је против Републике, то је и против СНСД-а!“, каже Додик.

Архива