Додик: Опозиција нуди пропале концепте

11.02.2013 Актуелно

Он је на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци критиковао највеће опозиционе партије у Српској и њихове лидере и оцијенио да нису ништа направили за Српску, те да је захваљујући СНСД и њиховим партнерима Српска постала важан фактор на међународном и на нивоу БиХ.

„Без обзира на општу галаму и дреку коју покушава да направи опозиција, подржана одређеним медијима из Републике Српске, ситуација у Српској остаје стабилна. У политичком и институционалном смислу Српске нема посебнх изазова.

Она је суочена са изазовима на економском плану који су дио наших слабости из прошлости, генерисаних од самог рата, начина привреде који је овђе прије рата био доминантан, неуспјешне транзиције, пљачкашке приватизације која је додатно девастирала привреду, а на шта је свој печат дала глобална економска криза“, нагласио је Додик.

Он је истакао да поједини кругови у Српској, предвођени опозицијом, покушавају да направе одређену корист само за себе водећи „старе и пропале“ концепте развоја који никада нису и неће дати ништа добро Републици Српској.

„На политичкој сцени се налазе исти они политички актери који су Српску напустили онда када је, према њиховом мишљењу, била готово изгубљена. Младен Иванић, Драган Чавић, Младен Босић и други су 2006. године, без пројекта и програма, у потпуној девастацији Српске виђели једино излаз у томе да ‘врућ кромпир’ пребаце нама, а сада се појављују као неки наводни спасиоци“, истакао је Додик.

Од када је СНСД на власти, истакао је Додик, Српска никада није била веће градилиште и никада није било више градње, а од 2006. године потпуно је враћена на сцену политичког одлучивања у БиХ.

„Република Српска данас није неко ко се не пита, ко се заобилази у БиХ и с ким можете лако да завршите ствар. То су могли да заврше само са Иванићем, Чавићем и Босићем, тим истим који се сада покушавају понудити народу као ‘кукавичије јаје’ у настојању да прикажу да су само они способни, а при том не дају нити једно рјешење ни видљив или одржив пројекат за будућност“, нагласио је Додик.

Он је додао да се у тој општој халабуци и непрофесионалности одређених медија говори о концепту који подразумијева урушавање снаге власти у Српској, а тиме и снаге Републике.

„Никада нам није пало на памет да себе идентификујемо са влашћу и да смо ми ти који су незамијењиви, али што се тиче ових који се данас нуде предвођени Иванићем, Чавићем, Босићем и БН телевизијом, ми смо за њих апсолутни фаворити у свему оном добром што треба да има Република Српске“, нагласио је Додик.

Он је истакао да актуелна власт у Српској има чиме да се похвали и за то има аргументе. Предсјеник СНСД-а је оцијенио да се снага Републике Српске огледа у томе да је она данас важан фактор међународних комуникација у смислу политичких разговора и има јасне ставове о свим отвореним питањима који су пред БиХ и њеном европском перспективом.

„Од Босића, Иванића, Чавића и других смо наслиједили политику централизације БиХ која се промовисала кроз причу о такозваној Функционалној БиХ, а која је подразумијевала искључиво централизацију БиХ. То је учињено тако што је више од 50 надлежности пренесено на ниво БиХ у периоду власти СДС, ПДП и Драгана Чавића“, подсјетио је Додик.

Он је истакао да кретање према ЕУ није спорно, али ће оно бити учињено у складу са Уставом. „Тако смо данас дошли до доминантног процеса у БиХ који се зове координација различитих нивоа власти, а не централизација и не полтронство које су показивали Иванић и Чавић“, рекао је Додик.

Он је нагласио да ПДП покушава од себе да отклони приче у вези са пропалом приватизацијом. „У 900 приватизација инкасирано је 20 милиона КМ. Актуелна власт у Српској је путем приватизације обезбиједила 1,5 милијарди КМ које су уложене широм Српске кроз инфраструктурне пројекте“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је Формирање Инвестиционо-развојне банке Републике Српске једно од капиталних економских потеза које је актуелна власт учинила. „Нека Чавић, Иванић и Босић покажу чиме су одбранили Републику Српску. Тиме што су продали војску или тиме што су направили индиректне порезе? Највећи злочин према Српској направио је Иванић када је пристао да се формирају индиректни порези и када је пренио фискални суверенитет са ентитета на БиХ“, подсјетио је Додик.

Он је истакао да је новац сада пренесен на ниво БиХ, јер је Иванић прихватио закон који каже да ће ентитетима припасти оно што преостане тек када се измире потребе БиХ“.

„То је један од стратешки најгорих поступака промјена фискалног суверенитета, јер да Српска данас влада својим приходима имали бисмо далеко бољу и економску и социјалну позицију“, констатовао је Додик.

Говорећи о криминалу и корупцији у Српској, Додик је рекао да се и ту „дигла општа галама“ и подсјетио да је актуелна власти формирала Специјално тужилаштво које управо има за циљ да се бори против криминала и корупције.

„Причу о томе ко је криминалац, а ко није једино може да утврди суд. Политичка хајка може и треба понекад да помогне да се створе услови да се то деси, али не можете никога прогласити кривим ако није крив и ако то суд није то потврдио“, рекао је Додик.

Коментаришући став појединих социолога да је у менталитету народа са ових простора да имају вођу, те какав је његов став о том питању и да ли је лоше да у неком друштву један човјек буде испред институција, Додик је рекао да Република Српска има веома јаке институције које су, од 2005. године до данас развијене у капацитету који је данас незамјењив.

„Данас је веома јасно да без Народне скупштине нема нити једне одлуке која би могла бити донесена на нивоу БиХ. Веома интезивно се ради у свим тим сегментима и Влада се такође све вријеме бавила свим отвореним и важним питањима“, рекао је Додик.

Он је нагласио да свој посао ради веома предано, да партију и државу води на начин како мисли да треба и како је најбоље за њих.

„Мислим да за то имам успјеха без обзира на оспоравања“, закључио је Додик.

Архива