До краја године могућа апликација за чланство у ЕУ

16.02.2013 Актуелно

Предсједник Савеза независних социјалдемократа, Милорад Додик изразио је задовољство данашњим састанком „шесторке“ у Сарајеву, а посебно чињеницом да би БиХ могла до краја године да аплицира за чланство у ЕУ, ако до априла ријеши питање провођење одлуке „Сејдић – Финци“.“Свјесни смо рокова и знамо пут којим се намјеравамо кретати“, рекао је Додик новинарима након састанка „шесторке“.

Што се тиче војне имовине, истакао је он, свеобухватан договор о том питању постигнут је 9. марта прошле године на састанку у Бањалуци, а данас је било ријечи о провођењу тог споразума.

„Договорили смо да Савјет министара БиХ, на принципима тог бањалучког договора, формира радну групу коју ће чинити тројица министара, чији ће задатак бити да сачине акциони план за провођење договора о војној имовини. Важно је да на овом пољу дође до споразума између ентитета“, нагласио је Додик.

Он је поновио да Република Српска прихвата да перспективна војна имовина буде књижена на Министарство одбране БиХ, које ће је након престанка кориштења вратити Српској.

Према Додиковим ријечима, сва остала имовина, као што је раније речено, треба да буде расподијељена на ентитете, кантоне и општине.

Састанку лидера шест политичких странака које чине парламентарну већину у БиХ присуствовали су лидери СНСД-а Милорад Додик, СДС-а Младен Босић, ХЏ-а БиХ Драган Човић, ХЏ 1990 Божо Љубић, Савеза за бољу будућност Фахрудин Радончић и СДП-а БиХ Златко Лагумџија.

Првом дијелу састанка присуствовали су и специјални представник ЕУ Петер Соренсен и замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди.

Архива