Српска ће бити велико градилиште

02.01.2013 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик очекује да се у 2013. години у Српској одржи политичка стабилност и да се значајније интензивирају радови на великим инвестицијама, које су обезбијеђене и покренуте у протеклом периоду.

„То сада није видљиво, јер није вријеме грађевинских радова, али Република Српска ће бити велико градилиште у овој години. Српска на тај начин покушава да одговори глобалној кризи и изазовима. Увјерен сам да ће то сачувати и ојачати нашу економску динамику, те побољшати шансе за нова радна мјеста и стабилне плате“, истиче Додик.

Додик оцјењује да Српска у том погледу представља неку врсту куриозитета, јер је обезбиједила више од двије милијарде евра сигурних инвестиција, које су у различитим фазама остваривања. „Неке су већ почеле да се остварују, а неке су на самом почетку, попут изградње аутопута Бањалука – Добој, Термоелектране Станари, ‘Угљевика три’, па ‘Горњи Хоризонти’ и много чега другог. Настављамо сарадњу са ‘RWE’ из Њемачке и Италијанима на ријеци Дрини. Желимо да интензивирамо оно што ће привући значајан број људи који ће радити на тим пословима“, објашњава предсједник Српске.

Додик је увјерен да ће доминантно обиљежје Српске у овој години бити управо интензивна инвестициона активност. „Успјех у овој и годинама које долазе јесте – задржати ниво наше економске активности на садашњем нивоу и не дозволити да идемо доле, јер цијели свијет иде доле. Уколико задржимо тај ниво активности, успјели смо“, наглашава  Додик.

Предсједник Српске не очекује да ова година буде сушна и да десеткује пољопривредну производњу, као што се то десило у минулој, и вјерује  да ће бити добра и родна и омогућити да се пољопривреда интензивније покаже као дјелатност.

Смањење плата није трајно и оне ће бити враћене када то буде могуће, напомиње Додик кометаришући најављени  штрајк буџетских корисника. „Од 2006. године повећали смо плате готово за 100 одсто, а сада смањење од 10 одсто изазива турбуленцију –  што је мали апсурд. Нису се бунили када су просвјетни радници и полицајци имали плате 300, 400 КМ, а сада не желе да разумију друштвене трендове у региону и привреди“, сматра Додик.

Предсједник Српске наводи да јавни протести, уколико су у складу са законом, нису никакав проблем. Он сматра да је штрајк уреду уколико је исључиво ријеч о борби за социјални статус, али да је сасвим друго питање уколико је то политичка борба.

Предсједник Српске каже да је и сам „тужан што не може да направи боље друштво, али да није боља ни Америка, као и неке друге веће земље у односу на прије неколико година“. „Просјечан становник ЕУ лошије живи него ранијих година“, рекао је Додик.

„Глобална криза је кључни елемент наше економске стабилности. Можете да вршите мале прераспођеле, али ништа капитално да бисте преокренули ситуацију. То је готово немогуће. Свијет, који је у рецесији, не дозвољава нама малим да будемо изузетак. Кина, за коју је прије годину дана речено да је једина стабилна, биљежи пад стопе развоја. Да не причамо о неким другим земљама за које смо били увјерени да неће ући у кризу, попут Италије, Шпаније, Грчке, па и Америке“, навео је Додик.

Додик наводи да је „чињеница да се у Републици Српској тешко живи, али и да је Српска сигурна и стабилна под политиком која се сада води“, те да је „поносан на то што је у прошлој години очувана политичка снага и стабилност у Српској, проширен њен међународни утицај и што је, прије свега, ојачано увјерење грађана Српске у њену способност да функционише“.

Он је подсјетио да је људима који су у политичком смислу били скрхани враћено достојанство, а можда су и заборавили како су били депресивни 2006. године.

Он оцјењује да се реални социјални и економски проблеми желе искористити за дестабилизацију на политичко-институционалном плану.“ Зато водећа опозициона партија СДС, која је огрезла у свим врстама криминала и корупције, која је планетарно била позната по лоповлуку, сада покушава да се прикаже као главни борац против корупције и криминала“, рекао је Додик и позвао лидера СДС-а Младена Босића да све појаве за које зна пријави надлежним органима, организује конференцију за новинаре и да по том питању уради све оно што сматра да треба, а не да се тиме начелно бави.

Додик напомиње да сарадња СНСД-а и СДС-а на нивоу БиХ изгледа стабилна, али да „стабилна сарадња на нивоу БиХ подразумијева и стабилну Српску“. „Република Српска би веома брзо пропала и ушла у дестабилизацију када би је преузели ови који се сада намећу попут СДС-а, поготово ПДП-а, да не причам о лидеру ДП-а Драгану Чавићу“, рекао је Додик.

Предсједник Српске оцјењује да се не дешавају случајно ни иницијатива „1. март“ ни бошњачки конгрес, као ни радикализација политике СДА, те упозорава да је то реализација бошњачке и изворне политике Алије Изетбеговића, која хоће да под собом има цијелу БиХ.

„То ћемо спријечити, али са таквима као што је лидер СДС-а Младен Босић било би опасно ући у авантуру. Супротставићемо се томе и донијећемо све неопходне прописе и наложити одређена понашања. Немају грађани Републике Српске разлога да се брину. Спреман сам до краја да се борим на том питању“, поручује Додик.

Додик подсјећа да су неке странке покренуле питање поријекла имовине. „У Српској постоје сви закони да се то утврди и већ је било одузимања имовине стечене кривичним ђелом. Наравно да то нико нормалан не треба да спречава, али ово је позирање, парадирање… Закон који је СДС припремио, који нисам видио, предвиђа да истраге почну од 1992. године и то подржавам“ , рекао је он.

Рекли су да треба да се крене по пароли „први од првога“, наводи Додик и додаје да то значи „да би требало почети од /Радована/ Караџића, који је био први предсједник, што није баш пристојно“. „Али, они то промовишу. У сваком случају, постоји спремност и ја се залажем за то да се, ако је то циљ, стави тачка на ту врсту приче“, рекао је Додик.

Говорећи о политичком Сарајеву у свјетлу договора СНСД-а и СДП-а, Додик је оцијенио да је СДП отприлике схватио на који начин и о чему мора да се договара, не због своје базичне политике, већ зато што је систем такав.

„Не могу нелегитимно изабрани људи да представљају Србе и Хрвате и да мисле да се на тај начин проводи политика. Мислим да мјере које смо договорили могу додатно да стабилизују односе у БиХ. Сви ти предложени закони сада су у Савјету министара и очекујем да ће у првој поливини јануара бити предочени Парламентарној скупштини БиХ, која ће их на наредном засједању и усвојити“, најавио је Додик.

Када је ријеч о реконструкцији Федерације БиХ, Додик је поручио да то не подразумијева реконструкцију БиХ. „Због лоших лидера у Српској, годинама се дешавало да све оно што не ваља у Федерацији БиХ постане реформа и да иде на ниво БиХ. То смо зауставили и потпуно разоткрили проблеме у овом ентитету, односно проблем његовог функционисања. Онда су схватили да морају нешто да учине“, навео је Додик.

Предсједник Републике Српске у интервјуу Срни истиче да су руководства Српске и Србије показала способност да се посвете јачању међусобних односа на најквалитетнији начин.“Ти односи су били добри и веома садржајни и до сада, а тако ће бити и убудуће. Што се тиче односа Србије према Српској, они се базирају на Споразуму о специјалним паралелним везама“, закључио је Додик.

Коментаришући спекулације о односу са предсједником Србије Томиславом Николићем и потпредсједником Владе Александром Вучићем, Додик је рекао да са њима комуницира и да сви показују способност да се граде добри односи.

Додик сматра да однос БиХ и Србије има неки дефект, попут оног да члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић покушава да се представи као представник БиХ, што није, већ је само представник бошњачког народа и један од три члана Предсједништва.

„Ако нема одлуке Предсједништва која Изетбеговића овлашћује да говори у име БиХ – он чини прекршај, а можда чак и кривично ђело. Провјерићемо да ли је то кривично ђело па ћемо се на тај начин и понашати“, навео је Додик.

Он је додао да Изетбеговићево понашање битно усложњава односе између БиХ и Србије.

„Нажалост, један дио јавности у Србији то прихвата. Ово је моје јавно упозорење да је Изетбеговић само један изабрани представник бошњачког народа. Не представља мене, српски народ ни Републику Српску. Ми имамо свој снажан глас којим говоримо“, истакао је Додик.

Односе Српске са Хрватском, Додик је оцијенио добрим, чему је допринијело и то што су односи са Хрватима у БиХ подигнути на виши ниво, што је била и порука жеље за сарадњом. „То није сарадња против Бошњака. Желимо да сарађујемо и са њима, али у оквирима које је одредио Дејтон, који је рекао да постоје ентитети и конститутивни народи. Нема БиХ која је надређена Српској, има само она која је сервис Српској и Федерацији БиХ и за три конститутивна народа“, поручује Додик у интервјуу Срни.

Предсједник Републике Српске, појашњавајући информације да у Српску пристиже новац да би се спремило „неко прољеће“, с намјером да буде уклоњен и да се Српској одузму надлежности, оцјењује да је „очигледно да одређене западне амбасаде дају новчану подршку невладином сектору и директно плаћају медије у Републици Српској“. Као примјер наводи да је у „појединим медијима краћи извјештај са годишње конференције за новинаре, коју је одржао као предсједник Републике, него извјештај са конференције Центра цивилних иницијатива“.

И одлазак америчког амбасадора на БН телевизију након свих ових година „говори о томе да се прави један нови приступ“, сматра Додик. Он је оцијенио да БН телевизија „показује своју декадентну улогу плаћеника“. „Они су схватили да је долазак америчког амбасадора за њих сигурност да раде шта хоће. Касније, врло брзо, знаћемо какви су аранжмани постигнути. Имамо право да закључимо да је приликом те посјете пао одређени договор око неких ствари“, рекао је Додик, додавши да се и посредством друштвених мрежа покушавају организовати сличне ствари.

„Телевизија БН је постала информативни центар странаца у Републици Српској и очигледно спинује ствари на начин да оно што ми из власти кажемо тумаче поспрдно или на неки други начин којим би се нешто рушило у Српској. Када год неко из власти да изјаву позива се опозициони лидер да би се парирало“, навео је Додик.

Он сматра да се медијско спиновање може виђети управо на његовој изјави о бошњачком конгресу и иницијативи „1. март“, када је БН телевизија за реаговање позвала лидера СДС-а.

„Он је рекао да ова власт то говори да скрене пажњу са тешке ситуације и економских питања. Сад је питање да ли ове теме треба да коментаришемо или да по сценарију који је замислио СДС пустимо да ‘1. март’ овђе доведе 150 000 гласача и да буде изабрано пет посланика Бошњака у парламент БиХ. Хоће ли онда Босић мени да каже да смо ми криви за то? Ту врсту наивности – коју Босић показује у том питању – ја немам“, поручио је предсједник Републике Српске.

Архива