Додик:Реформама ојачати Српску

27.01.2013 Актуелно

„СНСД ће у наредних петнаест дана Влади Републике Српске предложити пакет о измјени и допуни 22 закона како би се обезбиједило да фирме буду регистроване за три дана и само на једном мјесту подносе апликације за регистрације. У том сегменту битно ће се смањити трошкови саме регистрације са 1500 на 400 марака са тендецнијом да обезбиједимо да у догледно вријеме то буду нулти трошкови“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Додик је истакао да ће СНСД подстаћи озбиљну реформу у привредном сектору који ће кроз више програма бити додатно подржан.

„Желимо да подстакнемо озбиљну реформу у том сектору уз подршку ИРБ-а као и подршку цјелокупном реалном сектору. У наредном периоду Народној скупштини Републике Српске ћемо предложити неколико важних мјера за побољшање стања у овој области, то се прије свега односи на смањење такси, разних општинских и републичких издатака који оптерећују привреду. У овом тренутку, заједно са представницима привреде се ради озбиљна анализа да би ти трошкови били смањени и елиминсани“, истакао је предсједник.

Предсједник је нагласио да ће Република Српска имати стабилан привредни раст у овој години.

„Инвестициони циклус у Српској је обиман и чекају се бољи временски услови да би са њим почело, чека се почетак грађевинске сезоне. Са почињањем грађевинских радова у Републици Српској ће почети  значајне инвестиције које треба да побољшају нашу укупну привредну активност. Ја очекујем да ћемо ове године имати стабилан привредни раст“, закључио је предсједник.

Додик је најавио да почетком грађевинске сезоне креће реализација значајних инвестиција које ће такође подстаћи привредни раст.

СНСД се залаже за подстицај повртарске производње у Републици Српској за потребе индустријске прераде, изјавио је Милорад Додик. Oн je рекао да је недавно посјетио бијељинско предузеће „Сава“ које је у прошлој години прерадило 5.000 тона поврћа, од чега су 4.000 тона поврћа морали да увезу.

„СНСД ће се залагати да буде дат одређени подстицај за повртарску производњу за потребе индустријске прераде, уз одређене процедуре које накнадно треба да се утврде“, рекао је Додик.

Он је истакао да СНСД тражи од Владе Српске да покрене процес стварања подлоге за доношење закона према којем ће они који имају необрађену земљу бити санкционисани и бити уведен порез на необрадиве површине.

Циљ доношења таквог закона је, према ријечима Додика, да се створе услови да буде одузето земљиште за које се утврди да се не обрађује неколико година и да буде приведено намјени.

„СНСД тражи од органа Српске и БиХ да забрани увоз индустријских производа на бази пољопривредних у моменту доспијећа у року од 90 дана“, истакао је Додик.

Он напомиње да та мјера подразумијева стимулисање домаће пољопроивредне производње у Републици Српској.

Предсједник Милорад Додик изјавио је да СНСД подржава судско испитивање криминалних приватизација у Републици Српској. Додик је позвао све надлежне институције у Републици Српској, тужилаштва и судове, да почну ревизију приватизација.

„Позивам их да са становишта незадовољства које прије свега исказују мали акционари и јавност Републике Српске на нов начин и са новим приступом преиспитају све приватизације у Републици Српској“, истакао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Додик је рекао да ће у функцији предсједника Републике Српске то тражити од правосудних институција у Републици Српској, како би се шпекулативна приватизација подвела под законске оквире.

Говорећи о Нацрту закона о одузимању нелегално стечене имовине који је предложио СДС, Додик је оцијенио да тај закон није потребан, јер је та област у Српској обухваћена постојећим законским актима.

„Тај закон је непроводив, нестручан и није урађен у складу са постојећим правним системом, али је СНСД, ипак, одлучио да тај закон пусти у форми нацрта у парламент Српске“, истакао је Додик.

Додик је рекао да СНСД неће улагати амандмане на тај закон, јер „глупости које су тамо наведене не могу да се поправе амандманима без обзира колико они били паметни“.

„То ћемо сматрати периодом у коме СДС може да поправи тај закон и покаже своју способност да направи конзистентан, цијеловит и проводив закон, а не да предложи нешто што је демагогија и што може само служити за дневно-политичке сврхе“, истакао је лидер СНСД-а.

Додик је рекао да ће СНСД подржати тај закон уколико дође у форми приједлога у Народну скупштину Републике Српске и стручна јавност га оцијени коезистентним.

„Уколико СДС и послије тог периода не нађе унутрашње снаге и способности да предложи конзистентан закон, СНСД не жели да учествује у лакрдији и да то подржи“, нагласио је Додик.

Додик сматра да СДС нема снаге, способности нити знања за тако нешто и да је преамбициозно себе прецијенио да може направити тако озбиљан законски пројекат са озбиљним друштвеним косеквенцама и посљедицама.

Коментаришући писање медија да је на прошлогодишњој конференцији у Минхену било ријечи о рушењу власти у Републици Српској, Додик је рекао да су то чисте спекулације, а да су медији дигли беспотребну халабуку, подсјетивши да је он на демократским изборима изабран за предсједника Републике Српске.

„Само на демократским изборима могу да прихватим било какве резултате тих избора. Уколико постоји потреба за тим да се оцјењује мој рад, ја сам спреман на сваку врсту оцјене и прихватам само оно што је демократски изражена воља људи овђе, као што је то у сваком нормалном систему“, закључио је Додик.

Архива