Додик: Тужиоци, истражите приватизацију Боске

31.01.2013 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је писмо главном специјалном тужиоцу РС Миодрагу Бајићу у којем од њега тражи да буде извршена ревизија свих приватизација у Српској, као и ревизија приватизације Робне куће „Боска“ у Бањалуци.

– Желим да Вас обавијестим о бројним спекулацијама у јавности у вези са приватизацијом Робне куће „Боска“ у Бањалуци. Због тога од Вас очекујем да испитате приватизацију Робне куће „Боска“ и утврдите да ли је било нерегуларности у поступку приватизације, односно да утврдите да ли је приватизација урађена у складу са законом – написао је Додик.

Додик од Бајића очекује потребу додатног ангажовања Специјалног тужилаштва Републике Српске на питањима приватизације у Републике Српске.

– Од Вас и чланова Специјалног тужилаштва Републике Српске очекујем да пронађете адекватан правни основ за ревизију свих поступака приватизације, за које је Комисија за ревизију приватизација утврдила да постоји сумња у њихову законитост, те да сагледате и процесуирате случајеве на које упозоравају мали акционари – написао је Додик.

Он је подсјетио Бајића да је Специјално тужилаштво основано са намјером интензивирања борбе против организованог криминала, корупције и сумњивих приватизација и да јавност с правом очекује да оправда разлоге свог оснивања.

Предсједник Републике Српске упутио је јуче писмо и главном републичком тужиоцу Републике Српске Махмуту Швраки у којем још једном исказује пуну политичку подршку раду тужилаштва и њему лично као главном републичком тужиоцу.

– Сматрам да је Република Српска обезбиједила све правне и институционалне претпоставке за ефикасну борбу против криминала и корупције. Због тога сам изненађен Вашим недавним изјавама да је за процесуирање кривичних дјела организованог криминала и корупције потребна политичка воља и подршка на свим нивоима – пише Додик.

Он тражи од Швраке да га, уколико сматра да је досадашња јавна подршка званичника Републике Српске била недовољна, информише о томе каква политичка подршка треба да буде и на који начин треба да се манифестује.

– Такође, од Вас, али и других представника правосудних институција, очекујемо да предложите, уколико је потребно, измјене одређених законских рјешења и друге мјере, за које сматрате да би могле да побољшају ефикасност институција правосуђа – пише Додик.

Комисија

– Основана је и Комисија за ревизију приватизације у предузећима и банкама у РС која је у великом броју случајева закључила да постоји основана сумња у незаконитост приватизација и о томе обавијестила надлежне. Чињеница је да ти наводи Комисије за ревизију приватизације нису добили судски епилог, што је довело до тога да је повјерење јавности РС у рад институција задужених за даљи поступак и процесуирање, а нарочито Специјалног тужилаштва, значајно пољуљано – истиче Додик у писму Бајићу.

Архива