Додик: потпуно јединство странке

26.01.2013 Актуелно

„Предузели смо неке кораке које сада пратимо, што је био и предмет данашњих разговора. Желимо да убрзамо неке процедуралне ствари, повјереници на терену имаће упутства шта ће и како радити у појединим одборима већ почетком наредне седмице“, истакао је Додик.

Он је истакао да су се највиши функционери странке састали да би раскринкали  разне спекулације „оних којима је очигледно досадно у јануару и који стално покушавају наћи неке изворе одређених несугласица у СНСД-у“. „То није тачно.То најбоље потврђује данашњи састанак који је трајао скоро четири часа“, навео је Додик.

Према његовим ријечима, састанак је дио праксе СНСД-а да се најважнији носиоци функција у странци, јавном и државном  сектору састану, те неформално разговарају о важним питањима, стању у партији,  Републици Српској и БиХ, те покушају конципирати и потврдити политике.

Потпредсједник СНСД-а Игор Радојичић рекао је да је ова странка након локалних избора ушла у процес унутрашње реконструкције, те је у доста општнских одбора у току процес унутарстраначких избора, који ће трајати још неколико мјесеци „и врло је важно пратити како се одвија“.

„Важно је разговарати о задацима законодавне власти, извршне власти и нашим коалиционим односима, о укупним односима на нивоу БиХ, о задацима наших људи на нивоу БиХ, јер имамо коалиционе односе на нивоу Републике са једним партијама, а на нивоу БиХ са другим, што представља широк комплекс питања о којима имамо идентична мишљења“, нагласио је Радојичић.

Он сматра да је битно одржавати консултације да би се договарали о свим битним питањима, и да СНСД, од свог руководства и чланства има једиствен став  о свим питањима.

Радојичић је додао да је на састанку било ријечи и о сарадњи са СДС-ом, те да ће се у политикама СНСД-а видјети како ићи  даље.

Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић рекао је да је у два мјесеца колико је био одсутан, из медија успио да види да „иако су били на различитим славама током децембра и јануара, у СНСД-у  имају једиствен политички став о свим изазовима који стоје пред Републиком Српском и БиХ“.

„Најважније је да руководство СНСД-а има јединствен одговор  на   све   изазове који су пред  Републиком Српском  и   БиХ“, рекао је новинарима  Шпирић.

Предсједник Извршног одбора СНСД-а Небојша Радмановић  истакао је да на састанку било ријечи и о путу БиХ у ЕУ, те ономе што је говорио и европски комесар за проширење Штефан Филе у посљедњем излагању у Савјету Европе.

„Постоји чврсто опредјељење СНСД-а, а сигурни смо и да друге партије из Републике Српске мисле тако, да треба све учинити да пут према ЕУ убразамо. Постоји скепса у СНСД-у да тако размишљају у Федерацији БиХ, чак сам склон да тврдим да један број политичких партија у Федерацији мисли да није важно да пожуре према ЕУ“, нагласио је Радмановић.

Он је поручио након састанка на  коме је учестовао са Додиком, Шпирићем и Радојичићем, да ће се СНСД трудити да убудуће искристалише ставове у читавој БиХ о овом питању.

Архива