Заједничко дјеловање побиједило политику мајоризације

08.11.2012 Актуелно

Додик и Човић су након данашњег састанка у Мостару рекли да се добра сарадња двије странке наставља, те да су договори СНСД-а и ХДЗ-а БиХ базични за све остале договоре у БиХ, што потврђује и споразум СНСД-а и СДП-а у који су уграђени ранији ставови СНСД-а и ХДЗ-а БиХ.

„Наш базични договор је јасан и имамо много заједничких ствари. Ми смо се у претходне двије године супротставили политикама које су хтјеле мајоризацију, које су биле за то да се искључи аутентично тумачење националних и народних интереса .

Наше заједничко дјеловање допринијело је поразу таквог приступа и вратило ствари на оно што може да очува БиХ, а то је да се конститутивни народи питају“, истакао је Додик.

Предсједник СНСД-а је на конференцији за новинаре рекао да су двије странке трасирале пут сарадње која треба да рехабилитује односе у БиХ, а посебно између два народа.

„Увјерени смо да заједничким дјеловањем можемо да допринесемо стабилизацији и рјешавању проблема, с обзиром да питање БиХ још тражи координисано дјеловање и договор свих. Позиција хрватског народа завређује да буде рјешавана кроз институције система и ми се радујемо чињеници да ће бити разговарано о фукционисању Федерације, те да ћемо и ми, као представници конститутивног народа, бити укључени у то“, рекао је Додик.

Лидер СНСД-а је оцијенио да се изашло из ситуације која је била генерисана сукобом бошњачких партија и да се прича о шесторци назире, што ће се показати 20. новембра, на састанку лидера у Мостару.

Најавивши да ће о одлуци „Сејдић – Финци“ бити разговарано на састанку шесторке, Додик је рекао да Република Српска прихвата да уђе у промјену Устава у дијелу који се односи на национални ексклузивитет.

„Одлука не тражи промјену начина избора чланова Предсједништва БиХ, али имајући у виду да је у Федерацији дошло до злоупотребе, треба приступити начину њиховог избора. Што се нас тиче, нама не смета асиметрија, а у Федерацији може да буде и другачије. Сваки договор партнера у том ентитету ми ћемо прихватити“, рекао је Додик.

Састанку двојице лидера у Мостару присуствовали су чланови Главног одбора СНСД-а Жељка Цвијановић и Славко Митровић и извршни секретар СНСД-а Рајко Васић.

У делегацији ХЏ БиХ били су члан Предсједништва странке Вјекослав Беванда и потпредсједници странке Борјана Кришто и Маринко Чавара.

Архива