Саопштење за јавност са V сједнице ИО СНСД

04.11.2012 Актуелно

Губитак 22 начелничка мјеста у Републици Српској и освајање 360 одборничких мјеста, што је умањење за 94 одборника, уз чињеницу да је смањен укупан број одборничких мјеста у општинама, сматра се релативним неуспјехом и резултат је мањих и мјестимичних унутрашњих слабости организационе инфрструктуре.

ИО СНСД је констатовао да је странка освојила највише одборничких гласова у 34 општине и заузео став да се у тим и у другим локалним скупштинама, гдје је то могуће, иде у коалицију са ДНС-ом и СП-ом. У Бијељини и Добоју СНСД ће бити опозиција. ИО сматра да је потребно да се у Приједору са ДНС-ом успостави одборничка коалиција и очекује коалиционо дјеловање са ДНС-ом у Новом Граду, Козарској Дубици и Градишци.

*

ИО СНСД је наложио провођење унутарстраначких избора у свим општинским организацијама гдје је изгубљено начелничко мјесто, укључујући и организације чији су одбори распуштени, као и у организацијама које статутарно треба да проведу изборе.

ИО СНСД тражи да се цјелокупна организација СНСД још снажније и потпуније окрене бирачима и грађанима и да са њима остварује перманентан контакт без издвајања и затварања општинске и мјесне организације, имајући увијек на уму да за СНСД гласају нашири слојеви становништва.

*

ИО СНСД захтијева од чланова странке у извршним органима и законодавним тијелима понашање у складу са општом и ширoком потребом штедње што укључује смањење возног парка и обуставу набавке у наредне двије године, осим редовних потреба полиције, смањење одборничких накнада и накнада посланицима и делегатима на свим нивоима. У складу са тим, потребно је извршити деакумулацију мјеста у управним и надзорним одборима и ограничити их на једно или евентуално два мјеста, уз смањење накнада. Новоизабрани одборници СНСД као и посланици и именовани функционери на свим нивоима могу да обављају само једну функцију, или изабрану или именовану, а изузетак може да се дозволи само одлуком надлежних органа СНСД. ИО или Предсједник СНСД, искључиво могу донијети одлуку да се иде у трећу начелничку, посланичку и сваку другу кандидатуру или именовање.

*

ИО СНСД даје пуну подршку потписаном споразуму са СДП-ом и подржава постигнуте појединачне договоре све до њихове реализације кроз институције система. У том процесу Предсједник и руководство СНСД-а имају пуну подршку и овлаштења.

*

Имајући у виду шпекулације око избора у Сребреници Извршни одбор СНСД-а сматра да не треба приступити конституисању скупштине општине Сребреница

ИО СНСД тражи да се одрже нови локални избори у општини Сребреница и позива странке из Републике Српске на заједничко дјеловање у том правцу.

Архива