Павловић: Очекивана одлука апелационог вијећа

13.11.2012 Актуелно

Павловић каже да се другачија одлука није могла ни донијети с обзиром на очигледност изборног инжињеринга, од регистрације бошњачких бирача, преко нерегуларности током изборног процеса, па до попуњавања изборних резултата на биралиштима и неконтролисаног гласања у иностранству.

„Наша жалба је садржавала осам страница аргумената који указују и свједоче о нерегуларности избора у Сребреници и очекујемо да ће чланови ЦИК-а смоћи снаге да донесу одлуку о поништавању изборних резултата и понављању избора у Сребреници“, нагласио је Павловић.

Он је оцијенио да изборе у Сребреници треба поново организовати на законит и демократски начин уз највећи степен јавности, пред домаћим и страним посматрачима како би становници ове општине изабрали локалну власт на регуларан начин, да би се изборни резултат могао прихватити и да та власт ради у интересу свих грађана.

„Апсурдно је што нашу жалбу није одмах озбиљно схватила и размотрила Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ којој су биле предочене све чињенице о нерегуларности избора у Сребреници и разлози за њихово поништавање, као и Апелационом вијећу Суда БиХ. Она је прегласавањем, као да се ради о политичком органу, одбила нашу жалбу и били смо принуђени да се обратимо суду“, рекао је Павловић.

Према његовом мишљењу, чланови ЦИК-а уопште нису разматрали наводе из њихове жалбе, него су субјективно дали паушалну описну оцјену да нема елемената да су евентуалне неправилности директно утицале на изборни резултат, па су одбациле жалбу уз образложење да политичке партије не могу да се жале на изборне резлтате него да само ЦИК покреће жалбе.

„Тај орган /ЦИК/ се понашао по оној народној изреци из доба турске владавине ‘Кадија те тужи, кадија ти суди'“, рекао је Павловић.

Он истиче да је ЦИК БиХ за много мање нерегуларности и пропусте у изборном процесу, него што је случај у Сребреници, поништио изборе у неким општинама и биралиштима и наложио њихово понављање.

„Након избора, са подручја општине Сребреница ођавило се више од 500 Бошњака, што казује да су они у овој општини пријавили боравиште из политичких разлога – ради изласка на изборе, иако не намјеравају живјети у овој средини, а само тај број гласова мијења изборни резултат за састав Скупштине општине, јер је Бошњацима донио једно одборничко мјесто више и могућност формирања скупштинске већине“, истакао је Павловић.

Према његовим ријечима, више од 500 фиктивних бирача који су се већ ођавили из Сребренице, неконтролисани гласове из иностранства и друге неправилности на биралиштима директно су утицали на изборни резултат за начелника општине, као и за састав Скупштине општине, јер се ради од око 3.600 нерегуларних и сумњивих гласова, што ЦИК треба непристрасно и професионално да утврди.

СНСД је 7. новембра Апелационом ођељењу Суда БиХ упутио жалбу на закључак ЦИК-а БиХ којим је захтјев „Коалиције за Републику Српску“ за поништавање избора у Сребреници одбачен као недопуштен.

Срна незванично сазнаје да је Апелационо вијеће Суда БиХ прихватило жалбу СНСД-а на изборне резултате у Сребреници и вратило одлуку ЦИК-у БиХ на преиспитивање.

На локалним изборима у Сребреници српске странке подржавале су кандидата СНСД-а Весну Кочевић за начелника ове општине.

Архива