Одржан састанак лидера шест политичких партија

20.11.2012 Актуелно

СНСД, СДС, ХДЗ БиХ, ХДЗ 1990, СДП и СББ обавезују се да ће радити на усклађивању Устава БиХ са одлуком европског Суда за људска права у Стразбуру на начин који ће осигурати избор легитимних представника у Предсједништво и Дом народа БиХ, односно да припадници једног народа не бирају представнике другог народа.

У заједничкој изјави се истиче да странке шесторке потпуно реафирмишу раније договорене преузете обавезе, као и договор који су постигле странке из Федерације у односу на избор домова народа.

Договорено је да је приоритет институција власти на нивоу БиХ хармонизација законодавства са ЕУ стандардима и извршавање обавеза из „Мапе пута“, те да се хитно оконча израда модела координације преговора са ЕУ у оквиру активности које већ води Савјет министара у сарадњи са ентитетским владама.

Лидери шест водећих странака у БиХ договорили су се и да хитно треба приступити реконструкцији извршне власти у Федерацији БиХ, водећи рачуна о компатибилности парламентарне већине коју чине странке ове шесторке, а у циљу обезбјеђења ефикасности и функционалности.

Договорено је и да треба обезбиједити да надлежне институције, Парламентарна скупштина БиХ, Савјет министара, ентитетске владе и парламенти реализују већ потписане политичке договоре у вези са рјешењима питања непокретне војне имовине и државне имовине из марта 2012. године.

У заједничкој изјави наводи се да је потребно обезбиједити услове за провођење неопходних економских и социјалних реформи у циљу заустављања негативног економског тренда, изласка из привредне кризе, те стварања законског оквира за повољно економско окружење који ће гарантовати економску стабилност и равномјеран развој свих дијелова БиХ.

„Нагласак треба бити на инфраструктурним и енергетским пројектима, а посебно на Коридору ‘Пет це’. У том смислу треба дефинисати рокове завршетка пројекта и финансијске конструкције за реализацију сваког неизграђеног ЛОТ-а“, наводи се у изјави.

Странке шесторке сматрају да је споразум СНСД-СДП значајан допринос побољшању економској ситуацији у БиХ и јачању институционалне ефикасности и заједнички ће приступити реализацији и доградњи рјешења кроз законодавну процедуру.

У заједничкој изјави се наводи и да странке шесторке подржавају избор предложених кандидата из СББ-а и СДП-а у Савјету министара.

Странке шесторке, као принцип прихватају став да ће позицију која припада одређеној странци остали

Архива